Předpěstování okurek, rajčat a paprik ve skleníku

Sadbu rajčat, okurek a paprik lze poměrně snadno předpěstovat. K tomu je potřeba teplý skleník nebo fóliovník, který je orientován na jižní stranu, kvalitní substrát a trocha naší trpělivosti.

Rostlina, zemina

Předpěstování sadby rajčat a paprik

Rajčata a papriky mají velmi podobné pěstební nároky. Vyžadují slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda pro jejich pěstování by měla být propustná, dobře zpracovaná a zásobená dostatečnou dávkou živin. Vhodný pěstební substrát se může skládat z následujících přísad: zahradní zemina, menší množství kompostu, perlit, rašelina a také trocha polystyrenu. Nejen dostatek světla, vhodný pěstební substrát, ale i vhodná teplota je klíčem k úspěchu.

Výsev semen rajčat

Semena rajčat potřebují ke klíčení teplotu pohybující se od 20 do 22 °C. Klíčení můžeme urychlit máčením semínek ve vodě, která má nejméně 16°C (pokud některá semínka máčíme delší dobu, je zapotřebí vyměnit během dne vodu, ve které se semínka máčí). Ideálním termínem výsevu je začátek března. Při pěstování rajčat je nutné pravidelné větrání – pouze tak docílíme silných rostlin. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom rajčata přesadili do květináčů – po jednom nebo dvou kusech.

Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Pěstování rajčat na balkoně

Rajčata - jejich choroby a škůdci

Výsev semen paprik

Papriky vyžadují při výsevu teploty kolem 30 °C, při zajištění optimálních podmínek vyklíčí do deseti dnů. Ideálním termínem výsevu paprik je konec února/začátek března. Papriky po výsevu zakryjeme fólií, až rostliny trošku povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání nesmíme rostlinky přelít. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů – po jednom nebo dvou kusech (v případě pozdější venkovní výsadby). Sazenice následně udržujeme při teplotě kolem 27 °C ve dne a 18 °C v noci. Výsadbu paprik na stanoviště provádíme po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.

Paprika a její pěstování

Choroby a škůdci paprik

Předpěstování sadby okurek

Okurky jsou z uvedených druhů nejnáročnější, a to zejména na pěstební teploty. Nejvyšší teplotu vyžadují okurky salátovky (až 35 °C), při zajištění optimálních podmínek vyklíčí během tří až pěti dnů. Okurky vyžadují teplou, humusem a živinami bohatou, ne příliš těžkou půdu, prostou choroboplodných zárodků. Sazenice okurek jsou náročné na světlo a půdní teplotu, která by měla být při výsadbě na záhony shodná s teplotou vzduchu nebo i vyšší – toho lze docílit například použitím tzv. přitápěních rohoží, které umístíme do skleníku pod sadbu. Při teplotách nižších semena okurek také vyklíčí, ovšem za mnohem delší dobu.

Výsev semen okurek

Semena okurek je nejlépe vysévat naplocho přímo do květníků. Na předpěstování sadby je vhodné počítat s 3 až 4 týdenní dobou, před požadovaným termínem výsadby. Ve skleníku udržujeme stálou teplotu vzduchu a zajišťujeme větrání. Výsadbu předpěstovaných okurek na záhon provádíme v polovině května.

Pěstujeme indickou okurku, neboli kalabasu

Choroby a škůdci okurek

Okurky - jak je pěstovat?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies