Předpěstování balkónových rostlin ze semen

Chcete si vypěstovat vlastní sadbu balkónových rostlin? Více o vhodném termínu výsevu, pěstebním substrátu, nádobách a dalších podmínkách, které je nutné zajistit pro správné vyklíčení semen, se dočtete v dnešním článku.

Sadba

Světlo a teplo

Základem úspěchu při předpěstování sadby balkónových rostlin je zajištění dostatku světla a udržování správné teploty po celou dobu pěstování. Optimální teplota pro klíčení rostlin by se měla pohybovat v rozmezí od 20 do 25°C. Při vyšších teplotách se rostlinky vytahují. Velmi důležitá je rovnováha mezi teplotou a světlem. Při vyšší teplotě potřebují rostlinky i více světla. U nezakrytého okna mají rostliny plnou světelnou intenzitu, se vzdáleností od okna světelná intenzita klesá. Nejvhodnější je proto umístění nádob se semeny na okenním parapetu.

Vlhkost vzduchu

Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 50 %. Zvyšovat ji lze rosením a nebo pomocí odpařovačů. Potřebnou vlhkost zajistíme rostlinám nejsnadněji ve sklenících, v pařeništích a nebo v krytých nádobách.

Pěstební substrát

Pro předpěstování sadby je nejvhodnější substrát určený pro výsevy. Takový substrát je vzdušný, propustný a přiměřeně chudý na živiny. Další možností je použití perlitu, který je vhodný i pro řízkované rostliny. Substrát si můžeme připravit také sami, a to smícháním kvalitní zeminy s rašelinou, pískem a malým množstvím perlitu. Důležité je pěstební substrát před použitím propařit v troubě - předejdeme tak výskytu chorob (různým druhům plísní, padání klíčících rostlin, apod.).

Příprava pěstební nádoby

K předpěstování sadby lze použít truhlíky, sadbovací tablety (do tablety vložíme semínko a položíme do vody, kde nabobtná) nebo válečky jiffy (jejich výhodou je, že v nich tvoří bohatý kořenový bal). Sadbovací tablety a jiffy lze koupit v hobby marketech nebo v semenářstvích.

V případě předpěstování sadby v truhlíku, postupujeme následovně: na dno pěstební nádoby umístíme drenáž, aby mohla voda lépe odtékat. Poté nasypeme 2 až 3 centimetry hrubě odsáté zeminy, stlačíme a nakonec přidáme centimetr jemně odsáté zeminy. Povrch urovnáme rovnátkem. Povrch musí být rovný, bez hrbolů.

Výsev semen

Před výsevem zkontrolujeme klíčivost, zejména u staršího a vlastního osiva. Pokud si zakoupíme semínka v obchodě, jsou již většinou namořená. V opačném případě rostliny moříme speciálními přípravky. Vhodný termín výsevu jednotlivých druhů rostlin nalezneme na sáčcích s osivem. Výsev provádíme celoplošně, vždy sejeme směrem zleva doprava. Semena by měla být rozvrstvená po celé pěstební ploše. Po výsevu semena přisypeme jemnou vrstvou zeminy nebo písku, zalijeme a necháme klíčit.

Pikýrování, hrnkování mladých rostlin

Přibližně dva týdny po vyklíčení semen je vhodný čas na pikýrování - zejména, pokud je porost příliš hustý. Mladé rostlinky opatrně rozesadíme do trojsponu (cca 3 x 3 cm), nejlépe do prostorného dřevěného truhlíku. Cca po 4 týdnech je vhodný čas rostliny opět přesadit, tentokrát každou zvlášť (například do kelímků od jogurtu).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies