Pražský krysařík - dvě kila temperamentu

Tento malý čiperný psík se díky své velikosti lehce vejde do kabelky. Je inteligentní, čistotný a oddaný své rodině. Navzdory své křehkosti je výborným hlídačem a sportovcem neúnavného temperamentu.

Pes, krysařík

Pražský krysařík, jeho původ a historie

Pražský krysařík, jak už vypovídá název, pochází z České republiky. Pro svůj malý vzrůst a velkou pohotovost byl využíván ke zneškodňování myší, krys a potkanů. Příbuzný potkanům je i tarbík, chcete vědět více? Odtud tedy pochází jeho název. Pejsek byl nezbytnou součástí hostin českých králů na pražském hradě a chloubou šlechty. Dnes je o pražského krysaříka zájem i v zahraničí a snaha o jeho regeneraci narůstá.

Pražský krysařík – chování a povaha

Tento pejsek je čiperný, obratný a neúnavný. Rád se mazlí a je velmi zvědavý. Ke svému majiteli a členům rodiny se chová přátelsky, k ostatním je nedůvěřivý. Hodí se do města i na venkov a díky svým malým rozměrům může se svým pánem téměř kamkoliv. Je však třeba se připravit na to, že jako všichni pinčové má sklon k uštěkanosti. Lidé si tuto psí rasu často pletou s trpasličím pinčem.

Pražský krysařík- popis

Krysařík je velmi malý pes s hladkou kůží. Hlava je hruškovitého tvaru, uši trojuhelníkové, čenich a okraje pysků pigmentované, oči tmavé, mírně vystouplé, dosti vzdálené o sebe.

Výška a váha

Výška dospělého jedince se pohybuje okolo 17 až 23 cm. Hmotnost obvykle nepřekračuje 2 kg.

Srst

Srst krysaříka je obvykle krátká a lesklá, tmavé barvy. Na tvářích a tlapách se často vyskytuje tzv. pálení – tmavočervené (někdy také žluté) skvrny.

Péče o srst krysaříka

Péče o jeho krátkou srst není náročná. Stačí ji občas vykartáčovat o otřít vlhkým hadříkem. Koupejte jej podle potřeby kvalitním šampónem pro psy. Důležité je pravidelné zastříhávání drápků a kontrola čistoty uší.

Výchova pražského krysaříka

Výchova tohoto psíka není náročná, protože je inteligentní a bystrý. Musí probíhat důsledně, ale ne příliš tvrdě. Je třeba začít už od štěněte.

Držení psa

Krysaříci těžko snášejí zimu, proto musí být ubytováni uvnitř. Pro svou velikost může být držen i ve velmi malém bytu. Ke spokojenosti mu stačí malý pelíšek se stříškou, kde se bude cítit bezpečně.

Pohyb krysaříka

Krysařík je velmi čilý a hbitý psík, který vyžaduje pohyb. Velmi rychle a rád běhá a výborně plave. Je vytrvalým sportovcem bleskových reakcí a značného temperamentu.

Délka života pražského krysaříka

Pražský krysařík se dožívá 14 let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies