Pravidla úspěšného pěstování masožravých rostlin

Masožravé rostliny (masožravky) patří pro svou schopnost získávat energii pomocí lapání a trávení živočišné kořisti mezi nejzajímavější rostliny, které lze pěstovat v bytových podmínkách. Víte, jak o masožravé rostliny správně pečovat?

Mucholapka podivná

Všeobecně o masožravých rostlinách

Pro masožravé rostliny je typické, že jsou vybaveny doplňkovým způsobem získání živin - a to pomocí pastí, do kterých chytají hmyz. Každá masožravá rostlina má jiný typ pasti. Všeobecně lze masožravé rostliny rozdělit podle typů pastí do 3 základních skupin - rostliny s lapacími listy (listy se sklápějí při doteku), rostliny s konvicovitými listy (pastmi jsou listy ve tvaru nálevky) a rostliny s lepkavými listy (listy jsou opatřeny jemnými chloupky vyměšující lepkavou tekutinu kterou lákají hmyz). V současnosti je známo přibližně 600 druhů masožravých rostlin začleněných do 16 rodů.

Jak úspěšně pěstovat masožravé rostliny

Světlo a teplo

Masožravé rostliny jsou velmi náročné na světlo - čím více jim jej dopřejeme, tím lépe se bude rostlinám dařit. Většina běžně pěstovaných druhů vyžaduje přisvětlení během zimního osvětlení. Při pěstování pod umělým světlem je nutné mít na paměti, že některé masožravé rostliny vyžadují různé délky dne v letních a zimních měsících - to je velmi důležité pro fáze růstu, klidu a kvetení určitých druhů. Výběr vhodného typu umělého osvětlení je také velmi důležitý - vhodné jsou zářivky s odpovídající barvou světla, sodíkové výbojky a nebo tzv. HQI lampy.

Co se týče pěstebních teplot, je vhodné rostlinám během letních měsíců dopřát teploty pohybující se od 14 do 40°C (dle jednotlivých druhů), v zimě pak 10 až 20°C.

Láčkovka (Nepethes), charakteristika a základní rady pro pěstování

Mucholapka podivná - Dionaea muscipula, charakteristika a základní rady pro pěstování

Zálivka a vlhkost

Dopřejte rostlinám dostatečnou vláhu. Zde platí pravidlo, že čím vyšší je pěstební teplota, tím vyšší by měla být vlhkost vzduchu. Ideální je rostliny rosit vodou v rozprašovací nádobě - v letních měsících i několikrát za den. Vhodná je dešťová nebo destilovaná voda, v některých případech lze rostliny zalévat převařenou a dobře odstátou vodou z vodovodu. Normální voda z kohoutku je nevyhovující, protože obsahuje příliš mnoho minerálů, které mohou zvyšovat hodnotu pH - to může vést až k úhynu rostlin.

Pěstební nádoby

Platí obecná zásada, že čím je větší květináč, tím je lépe udržována vlhkost substrátu. Větší množství substrátu udržuje dobrou stabilitu PH. Pod květináč je vhodné umístit misku, do které budeme rostlinám pravidelně doplňovat vodu.

Pěstební substrát

Pěstební substrát pro masožravé rostliny by měl být složen z čisté rašeliny, drceného perlitu nebo polystyrenu, kousků molitanu, rašeliníku, dubové kůry a dřevěného uhlí v poměru 1 : 1 : 1 : 1 : 0,5 : 0,5 .

Hnojení

Většina masožravých rostlin nevyžaduje hnojení. Rostliny jsou si schopny potřebné živiny doplnit samy.

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Mezi oblíbené druhy masožravých rostlin patří mucholapky (Dionaea), láčkovky (Nepethes), bublinatky (Utricularia), rosnatky (Drosera), tučnice (Pinguicula), špírlice (Sarracenia) a darlingtonie (Darlingtonia).

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Choroby a škůdci masožravých rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies