Pravidla třídění odpadu

S vyprodukovaným odpadem bychom měli umět správně nakládat, v opačném případě můžeme nadělat více škody, než-li užitku. Tříděním odpadu pomůžeme nejen životnímu prostředí, ale také sami sobě. Víte, kde všude se můžeme s recyklovaným odpadem setkat?

 

Kontejnery na odpad

Proč bychom měli třídit odpad?

Jestliže nebudeme odpady třídit, je možné, že za několik let nebudeme žít na sídlištích, ale na skládkách. Proto třiďte odpad a myslete na svou budoucnost a budoucnost naší planety. Tím, že plastový kelímek od jogurtu vyhodíte do kontejneru, který je určen pro plasty, dáte odpadu nový život. Rozhodnutí je jen na vás.

Kde všude se s tříděným odpadem setkáme?

Z odpadů se vyrábí mnoho produktů, nebo se recyklovaný odpad na výrobě podílí aspoň z části. Recyklované plasty se používají do výplní spacích pytlů a zimních bund, k výrobě koberců a speciálních stavebních tvárnic. Ze směsi plastů lze vyrábět odpadkové koše, zahradní nábytek a protihlukové zábrany u dálnic. Starý slisovaný papír se přidává do směsi pro výrobu nových sešitů, bloků, novinových papírů, obalů na vejce či lepenkových krabic. Papír lze recyklovat až sedmkrát. Vytříděné rozdrcené sklo se přidává do směsi pro výrobu nových pivních lahví a lahví pro minerálky. Pokud je sklo tříděno správným způsobem, dá se používat stále dokola.

Třídíme sklo

Pro skleněný odpad je určen kontejner zelené nebo bílé barvy, zelený pro sklo barevné, bílý pro čiré sklo. Jestli máte k dispozici kontejner jedné barvy, použijte jej pro všechno sklo. Sklo nemusíte rozbíjet, protože se bude dále třídit. Do zeleného kontejneru vhazujte barevné lahve od vína a dalších alkoholických i nealkoholických nápojů. Odkládejte zde i tabulové sklo. Kontejner bílé barvy je určen například pro čiré lahve od kečupů, marmelád, zavařenin i pro skleničky, které už nepoužíváte. Do kontejnerů na sklo nepatří porcelán, keramika, autosklo, zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky a drátované sklo.

Třídíme plast

Plasty patří do žlutého kontejneru. U nás zabírají plasty nejvíc místa ze všech odpadů, proto je způsob jejich třídění tak důležitý. Před vyhozením plasty sešlapejte nebo zmačkejte. Někde se do kontejnerů pro plasty vyhazují i nápojové kartony, což je založeno na podmínkách a technickém vybavení třídících linek v okolí. Kontejner určený pro plasty i pro nápojové kartony je označen nálepkami. Jestliže je kontejner určen pro nápojové kartony, je zde oranžová nálepka. Do kontejneru pro plast můžete vyhodit sáčky, fólie, plastové tašky, PET láhve, obaly pracích, čistících a kosmetických prostředků, jogurtové kelímky a kelímky ostatních mléčných výrobků, obaly od CD, balící fólie, pěnový polystyren a další. Neházejte do kontejneru obaly, které jsou znečištěné od potravin, čistících prostředků, obaly od barev, žíravin, podlahové krytiny, gumu, pneumatiky a novodurové trubky.

Třídíme papír

Kontejner, který je určen pro papír má barvu modrou. Průměrná česká domácnost vyprodukuje během roku ze všech tříděných odpadů nejvíce papíru. Papír můžete odnést i do sběrny, které vám za roztříděný papír dají finanční odměnu. Do kontejneru můžete vhodit noviny, časopisy, sešity, papírové obaly, krabice, lepenku, knihy, nevadí ani papír s kancelářskými sponkami a obálky s fóliovým okénkem. Do kontejneru, ale nevhazujte celé svazky knih, znečištěný papír, dětské pleny, hygienické potřeby a voskovaný papír, protože tyto materiály nelze již dále recyklovat.

Třídíme kov

Kovy jsou ceněnou surovinou k další výrobě. Sbírají se ve výkupnách sběrných surovin, tady za ně dostanete peníze. Do sběrných surovin nenoste plechovky od barev a dalších nebezpečných látek, domácí spotřebiče složené z více materiálů. Tyto věci patři na sběrné dvory.

Co házet do směsného odpadu?

Někdy se může stát, že nevíte zda některá věc patří do plastů, skla nebo do směsného odpadu. Tak například tuba od zubní pasty, molitan, obal od řasenky nebo obaly označené značkou Cl patří do směsného odpadu. Vhazujte zde i plastové obaly, na kterých jsou zbytky potravin. Hliníkové víčka od jogurtů a kovové obaly můžete také vhodit do směsného odpadu, ale lepší varianta je víčka odnést na sběrný dvůr.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies