Pravidla pálení biologického odpadu

S pálením biologického odpadu jsou spjata zdravotní i bezpečnostní pravidla, která se rozhodně vyplatí dodržovat. Víte, jak správně rostlinný odpad spalovat a kdy je nutné chystané pálení nahlásit?

Oheň, ohniště

Kdy je třeba pálení hlásit

Chystáte-li se jakožto fyzická nebo právnická osoba v rámci svého podnikání pálit shrabanou trávu, listí či jiný rostlinný odpad, máte ze zákona povinnost tuto činnost na místním Hasičském záchranném sboru hlásit. Pakliže budete pálit odpad na své vlastní zahradě jakožto běžný občan, hlásit nic nemusíte. Přesto se vám to ale vyplatí. Nahlášením totiž omezíte výjezdy hasičů a případné potíže – nezvykle silný kouř totiž mohou hasiči přijít zkontrolovat.

Při ohlašování pálení uveďte:

  • datum a místo pálení
  • jméno zodpovědné osoby
  • mobilní telefon zodpovědné osoby
  • uoba, po kterou bude pálení probíhat.

Hlášení může proběhnout osobně, telefonicky nebo e-mailem.

Co smíte a nesmíte pálit

Podle zákona o ochraně ovzduší můžete spalovat pouze suché rostlinné materiály, dřevěné uhlí nebo plynná paliva určená výrobcem, nesmíte ale spalovat žádné chemické látky (např. pneumatiky) nebo věci chemií kontaminované.

Podzimní péče o trávník

Pořiďte si zahradní vysavač

Pravidla pálení

Sledujte klimatické podmínky

Aby se z pálení nestala pohroma v podobě popálenin či dokonce požáru, vyplatí se vám dodržovat některá pravidla. Nikdy například pálení neprovádějte, fouká-li silný vítr, ten by mohl jiskřičky ohně přesunout o několik metrů dál a tam způsobit požár.

Výběr místa pro pálení

Oheň nikdy nerozdělávejte na místě se vzrostlým porostem, pod větvemi, na kořenech stromů, na suchém listí či blízko seníku. Dodržujte také bezpečnou vzdálenost od domu, automobilu a hořlavých předmětů. Ohniště oddělte od okolí alespoň metr širokým pruhem z písku nebo kamení. Ideální je založit jej na hliněném podkladě. Pozor také na vysoká ohniště – z něj mohou jiskry dolétnout až na střechu budovy a zapálit ji!

Bezpečnost pálení

Oheň nerozdělávejte za pomoci hořlavých kapalin, může se pak stát nekontrolovatelným. Vždy mějte po ruce kbelík s vodou, lopatu a písek – pro případ nutnosti hašení. Ohniště nenechávejte nikdy bez dozoru, a to ani na okamžik. Po ukončení pálení ohniště důkladně uhaste (nejlépe vodou a zasypáním zeminou) – i ve zdánlivě vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé kousky, které vítr rozdmýchá a roznese do okolí.

Pálení by měla být přítomna osoba starší 18 let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies