Přátelství mezi psem a zahradou

Jedni jsou toho názoru, že pes by se měl přizpůsobit zahradě, jiní si myslí, že zahrada by se měla přizpůsobit pohybu psa. Jak jste na tom vy? Nejlepší bude zlatá střední cesta. Možná vám následující článek umožní užívat si zahradu dohromady.

Pes, ovčák

Je třeba něco podniknout

Určitě nechce mít sešlapané záhony, vyhrabané díry v trávníku, mulčovací kůře nebo rostliny, které uhynuly následkem agresivní psí moči. Je všeobecně známo, že psi jsou poměrně inteligentní zvířata, čili už správný výcvik by měl psa usměrnit. Pomoci tomu ještě můžete například vyznačenými cestičkami, odnaučte ho hrabat a naučte ho venčení mimo zahradu.

Běhá kolem plotu

Každý pes si hlídá své teritorium a běhá kolem plotu. Bylo by fajn nechat mu kolem plotu prostor, bohatě postačí půl metru. V této části nic nevysazujte, pes by stejně vše udupal. Psi rádi kolem plotu hrabou a snaží se najít cestu jak ze zahrady ven. Jak tomu zabránit? Plot by měl mít podezdívku. Malé ploty jsou vhodné také kolem záhonů. Pes pochopí, že jde o vytyčené hranice.

Tam nesmíš!

Jsou v zahradě místa, kam by pes vůbec neměl chodit? S tím není problém. Buď na místo umístěte pastičky na myši. Když sklapnou, pes se lekne, neublíží mu to a příště se místu vyhne. Sáhnout můžete také po šantě kočičí nebo jiných vonných bylinkách, jako je levandule a máta. Psům nevoní ani muškáty a afrikány. Místa osazená těmito krasavicemi pes obejde velkým obloukem. Řešením tohoto problému je i neviditelný elektronický ohradník. Umístěte ohradník na místa, kde pes nesmí. Pokud hranici překročí, pes dostane z přijímače výstražný signál, zvuk ho dál nepustí.

Značkování

Místa, kde váš pejsek chodí rád značkovat, už máte jistě odpozorované. Dejte na tato místa, pařezy, špalky nebo kameny. Nejen, že dodáte šmrnc zahradě, ale pes bude značkovat právě tyto předměty, čímž ochráníte rostliny před úhynem. Je třeba pak kameny kropit vodou, aby moč nebyla cítit. Nedovolte, aby vašemu psovi označkoval zahradu jiný pes, jinak se uzaléváte. Pes se s tím totiž nesmíří.

Psí exkrementy

Psí výkaly z trávníku posbírejte co nejdříve a místo důkladně zalijte vodou. Nikdy výkaly nedávejte do kompostu. Pokud nechcete psí výkaly sbírat, choďte už od štěněte se psem na pravidelné procházky, volný pohyb přispěje k jeho vyprázdnění a vám se také uleví. Psí exkrementy můžete ještě použít, pokud váš pes hrabe díry v zahradě. Díru zasypte a přidejte psí výkaly. Zaručeně jej to odradí od dalšího hrabání.

Krajním řešením psa v zahradě je kotec s výběhem. Ale pořád je lepší naučit psa pravidlům, jak se chovat v zahradě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies