Praktické rady do domácnosti

Sůl, citrón a kypřící prášek najdeme snad v každé kuchyni. Málokdo ale tuší, jakou službu nám mohou tyto tři suroviny v domácnosti prokázat. Nemusíte je používat jen k vaření, ale také např. k čistění koberců, oken nebo dokonce i stříbra. Zjistěte více!
Napařovací žehlička

Sůl není jen na solení

Kuchyňská sůl působí jako vynikající čistící prostředek zejména tam, kde už si se špínou nebo šmouhami nevíte rady. Známá je především jako první pomoc při rozlití červeného vína, dokáže toho ale mnohem více.

 

Okenní skla nebo zrcadla vyčistíte do vysokého lesku, pokud je před mytím saponátem omyjete roztokem připraveným z jednoho litru vody a polévkové lžíce soli. Silnější roztok zase můžete uplatnit na sklech s námrazou. Sůl můžete použít také k čistění koberců – rozsypte ji po koberci a smeťte koštětem namočeným v horké mýdlové vodě. Zbytky soli odstraňte vysavačem.

 

A to nejlepší nakonec – jde vám špatně vyčistit plech na pečení? Nemusíte jej hodinu drhnout kartáčem – stačí na vlhký plech nasypat sůl a připečená místa třením lehce odstraníte.

Jak vám v domácnosti pomůže citrón

Věděli jste, že citrón umí perfektně rozpustit vodní kámen? Stačí vymačkat citrónovou šťávu na postižená místa vodních kohoutků či kachliček a po chvíli setřít houbou.

 

Pokud potřebujete použít jen pár kapek citrónové šťávy, nikdy citrón nerozkrajujte, ale jen propíchejte párátkem a z otvoru vymačkejte potřebné množství. Rozkrojený citrón velmi rychle sesychá a ztrácí šťávu.

 

Citrónem dobře odstraníte i mušince na oknech a na sklech.

Kypřící prášek vyčistí i stříbro

Ano, také kypřící prášek je účinným čistidlem. Zkuste jej nasypat např. do odpadu, nechat chvíli působit a pak jej prolít vařící vodou. Dobře také vyčistí termosku zhnědlou od kávy nebo čaje – nasypte kypřící prášek rozmíchaný v teplé vodě a potom termosku propláchněte.

 

Vůbec největší vychytávkou je použití kypřícího prášku na čistění stříbra. Vystelte vnitřek sklenice alobalem, vložte do ní stříbrné šperky, zalejte vařící vodou. Alespoň dvě minuty nechejte odležet. Potom šperky ze sklenice vyndejte a důkladně na povrchu uvolněnou špínu bavlněným hadříkem setřete.

Další praktické rady z rubriky Domácí dílna

Zrcadla v bytě jako dekorace

Moderní design stojanů na květiny

Praktické věšáky pro praktickou domácnost

Obrazy a fotografie ve vašem interiéru

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov

Patchwork – krok za krokem

Dekorace z dýní


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies