Poznejte lépe svého psa - zrak

Poznejte lépe svého pejska! V dnešním článku se dozvíte více o psím zraku. Jak psi vidí? Víte o tom, že psi vidí barevně a ne černobíle, jak si mnoho lidí doposud myslí? Čtěte dále a dozvíte se více.

Harier

Poznejte lépe svého psa - zrak

I když je schopen zpozorovat kořist na vzdálenost stovek metrů, zrak psa není na takové úrovni, jak se všeobecně věří.

Psi a vnímání barev

V rozporu s rozšířenou teorií psi nevidí černobíle, jak se dosud myslelo. Jejich barevné spektrum je však značně omezené a dalo by se přirovnat k vidění barvoslepých lidí. Barvy rozeznáváme díky čípkům, kterých mají psi méně než lidé. Zvláště jim chybí čípky L, které jsou nezbytné pro rozlišování červené barvy a jejích odstínů.

Noční vidění u psů

Za vidění ve tmě jsou odpovědné tyčinky, kterých oči psa obsahují větší množství než oči člověka. Navíc - tak jako třeba u krys - jsou jeho oči vystlány speciální vrstvou buněk /tapetum lucidum/, která člověku chybí. Ta umožňuje využít na maximum i velmi slabé osvětlení, je to vlastně jakýsi druh zrcadla. To také vysvětluje, proč ve světle vypadají oči psa žluté. Schopnost dobře vidět v noci je podmíněna alespoň minimem světla. Bez měsíčního nebo jiného světla by pes prakticky nic neviděl.

Panoramatické vidění

Pes vidí perfektně do stran. Naše zorné pole nepřekračuje 160°, psí má v průměru 250°. Ostrost vidění je relativně špatná, protože má problémy s akomodací /zaostřením/.

Psí zrak - vidění na blízko a do dálky

Pes je dalekozraký, tzn. že špatně vidí na blízko - dělá mu potíže rozlišit předměty na vzdálenost menší než 25 cm. Na druhou stranu vidí dobře do dálky a je schopen zachytit jakýkoli pohyb ve vzdálenosti až 1,5 km - pro lovce nesporná výhoda.

Rubrika: Zdraví zvířat

I u pejska se může objevit tolik známá chřipka

Zimní péče o psí tlapky

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Parvoviróza u štěněte

Výcvik štěněte

Očkování a vzteklina

Onemocnění uší u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies