Poznáte falešnou březost u fen?

Dali byste ruku do ohně za to, že vaše fenka čeká štěňata, přesto se může jednat o planý poplach. Falešná březost se u fen vyskytuje velmi často a bohužel sebou přináší mnohé zdravotní komplikace.

Uši pejska

Co je to falešná březost a jak ji poznáte

Falešná březost je stav, při které samička projevuje příznaky podobné skutečné březosti. Vyskytuje se zejména u fen.

Poznáte ji zejména podle nafouklého břicha, zvětšených vemínek a zvýšené chuti k jídlu, časté jsou i změny nálad. Častým příznakem je zduření mléčných žláz a tvorba mléka. Fenka se může vyhýbat lidem, být neklidná až agresivní nebo také naopak mazlivější. Může vyhledávat plyšové hračky a starat se o ně jako o štěňata. Ke konci tohoto období se objevuje nechutenství, vzácná není ani imitace porodu, kdy dochází ke stahování břišní dutiny, fenka kňučí a nechce si hrát ani vycházet z domu ven.

Proč a jak falešná březost vzniká

Falešná březost, odborně nazývána pseudogravidita, vzniká následkem hormonálních změn asi 8 až 9 týdnů po hárání. V tomto období tělo fenky produkuje hormony způsobující příznaky nápadně podobné březosti. Může, ale nemusí, se opakovat po každém hárání bez ohledu na to, jestli se jedná o fenu, která již štěňata měla či neměla. Falešná březost trvá obvykle několik týdnů.

V době, kdy psi žili ještě ve smečkách, bylo běžné, že fena po porodu onemocněla nebo dokonce zahynula a druhá fenka tak díky falešné březosti doprovázené tvorbou mléka mohla cizí štěňata odchovat. Pseudogravidita kromě fyziologických příznaků způsobuje i emoční změny a pseudogravidní fenka díky tomu cítí mateřské pudy, které ji nutí štěňata ochraňovat.

Zdravotní rizika pseudogravidity

Pseudogravidita není tedy považována za nemoc nebo poruchu, ale za přirozený stav zvířete. Přesto sebou může přinášet zdravotní komplikace. Např. při opakované pseudograviditě může dojít k zánětu mléčných žláz, k zánětům dělohy nebo cystám na vaječnících. Nevyužitá tvorba mléka bohužel podporuje i vznik rakoviny.

Léčba a prevence je možná

Pseudograviditě lze předcházet podáváním antikoncepčních pilulek, které ale mají spoustu nežádoucích vedlejších účinků. Pokud nechcete, aby vaše fenka měla další štěňata, je nejlepší prevencí falešné březosti a potíží s ní spojených kastrace, tedy odstranění dělohy a vaječníků.

Samotnou pseudograviditu lze léčit hormonálně nebo homeopaticky, pokud se však falešná březost projevuje mírně nebo jen výjimečně, žádnou léčbu nevyžaduje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies