Povinné očkování koťat

Koťata je nutné nechat očkovat proti kočičímu moru, virové rýmě, kočičí chřipce a vzteklině. Tato očkování nám přikazuje zákon. Existují ovšem i další, nepovinná očkování, která mohou kotěti zachránit život. Víte, jaká to jsou?

Koťata

Odčervení koťat

Koťata odčervujeme podobně jako štěňata. První odčervení by mělo proběhnout do 14 dnů po porodu, druhé by mělo následovat ve 4. týdnu, další pak v 6. týdnu věku kotěte. Následné odčervení je vhodné provést ve třech měsících věku a dále pak každé 3 měsíce. K odčervení se nejčastěji používají speciální pasty, které zakoupíte u veterinárního lékaře.

Očkování koťat

Koťata lze poprvé očkovat ve věku 8 až 12 týdnů (po odčervení). V té době je očkujeme proti kočičímu moru a kočičí rýmě. V současné době si lze vybrat z mnoha kombinovaných vakcín, kterými lze očkovat zvíře proti třem/čtyřem onemocněním najednou. Ideální vakcína pro koťata je taková, která zaručuje ochranu před následujícími nemocemi: kočičí mor (Panleukopenie), virová rýma (Rhinotracheitida), vzteklina a kočičí chřipka. O vhodnosti těchto vakcín se poraďte se svým veterinárním lékařem. Koťata je nutné ve věku 12 týdnů znovu přeočkovat, protože jejich organismus ještě není schopen vytvořit si dostatečnou imunitu. Poté se očkování provádí každý následující rok.

Očkování proti vzteklině

Také u koťat je povinná vakcinace proti vzteklině. Vzteklina je virové onemocnění, které způsobuje úmrtí zvířat i lidí. Vakcinace se u koťat provádí v 8. až 10. týdnu jejich věku. Je potřeba několik přeočkování, aby byla vytvořena dobrá ochrana před touto infekcí. Opakované očkování se provádí každoročně.

Nepovinná očkování koťat

Nepovinná očkování jsou mnohdy také důležitá. Kočky se dají očkovat i proti mnoha jiným zákeřným nemocem, jako jsou například:

Leukóza - Tuto nemoc způsobuje virus FeLV (Feline Leukose Virus). Virus proniká do chromozomů buněk, kde může setrvávat bez projevů měsíce až roky. Při oslabení organismu(následkem infekce,březosti) se nemoc projeví. Projevy leukózy jsou dosti různorodé - například zhoubné nádory, leukemie, chudokrevnost, snížení obranyschopnosti organismu, apod.

FIP - infekční zánět pobřišnice (Peritonitis). Je to virové onemocnění koček, jehož původcem je koronavirus. Onemocnění postihuje zpravidla koťata a mladé kočky do dvou let věku.

Koťata lze naočkovat také proti borelióze, chlamydiím nebo encefalitidě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies