Potraviny nebezpečné pro vaše zvířecí mazlíčky

Znáte to – čenich položený na stole, nekonečně smutný pohled v očích nebo pocit, že navzdory jídlu, které právě spořádal, váš pejsek určitě trpí hlady... Kdo by odolal? Tváří v tvář takovému trápení podlehneme a podáme zvířeti jeho oblíbenou sladkost.

Pes s miskami

Zvířata a zakázané potraviny

Pozor – ne všechny potraviny jsou vhodné pro zvířata, některé pro ně mohou představovat opravdové nebezpečí! Začneme u psů. Hodně z nich patří mezi opravdové gurmány. Nepočítejte tedy s tím, že zvíře samo pozná, co je pro něj dobré, a co ne. Potraviny, které u člověka nevyvolávají žádnou reakci, mohou být pro zvířata toxické.

Kofein a čokoládu vyřaďte ze zvířecího jídelníčku

Rozhodně vynechejte čokoládu, neboť kakao obsahuje theobromin, látku, která může být pro zvíře nebezpečná i v malém množství. Zvlášť citlivá jsou na ni plemena s krátkou lebkou, tzv. brachycephalická. Káva se rovněž nedoporučuje. Na seznamu zakázaných potravin je i syrové maso, které může být kontaminováno bakteriemi. Ani syrová cibule nepatří do jídelníčku našich psích miláčků.

Zdravá strava zvířat - opatrně s ovocem a zeleninou

Kočky a psi nesmějí hroznové víno, podle poslední vědecké studie by jeho konzumace mohla způsobit selhání ledvin. Avokádo je toxické pro ptáky, králíky a myši, neboť vyvolává – mnohdy velmi rychle- dýchací potíže. Nedávejte jim ani brambory a květák. Hlodavci by měli konzumovat potraviny speciálně pro ně určené. Vynechejte tedy čokoládu a hlídejte, aby neokusovali rostliny, které máte v bytě. Například fíkus nebo konvalinky by jim neměly přijít do cesty.

Několik rad, jak zabránit nehodám

  • Potraviny nenechávejte v dosahu vašeho zvířete.
  • Jídlo ukliďte nebo je dávejte nahoru (pozor na kočku, může vás překvapit svou mrštností).
  • Na procházkách se psem buďte ve střehu. Díky svému vyvinutému čichu a zvědavosti bude chtít ochutnávat houby a další plodiny, které najde v lese. Je na vás, abyste ho naučili, že si může přičichnout, ale ne ochutnat.
  • Důležité je dodržovat čas k jídlu stanovený veterinářem a vždy připravovat jídlo upravené speciálně pro vaše zvíře bez sladkostí a tuků.

Rubrika - Svět zvířat:

Nártouni - noční savci s velkýma očima

Fenek má největší uši ze všech

Papoušek královský

Štíři - pouštní zabijáci

Želvy a pár zajímavostí o nich

Znáte všechna plemena koní?

Křečci a křečíci - druhy a základní informace o způsobu jejich života

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies