Portugalský vodní pes – Obamův mazlíček

Americký prezident Barack Obama pořídil svým dcerám štěně portugalského vodního psa a zvýšený zájem o toto plemeno zaznamenaly nejen média, ale i lidé, kteří uvažují nad pořízením domácího mazlíčka. Prozradíme vám, proč je pořízení portugalského vodního perfektní volbou.

Prezident Obamas s dcerami a psem

Barack Obama a jeho pes Bo

Den 13. 4. 2009 se stal pro dvě americké holčičky velmi šťastným – od svého otce, čerstvého amerického prezidenta Baracka Obamy, totiž za trpělivost v době předvolební kampaně dostaly půlroční štěně portugalského vodního psa.

O den později se svým novým členem rodiny Obamovi pochlubili novinářům a reportérům. Kudrnaté štěně donutilo amerického prezidenta trochu se proběhnout, což nemohlo uniknout žádné z kamer a fotoaparátů. Bo, jak byl černý kudrnáč s bílými flíčky na tlapkách a náprsence pojmenován, se tak stal dalším mazlíčkem Bílého domu. Na reportáž z tohoto dne se můžete podívat ve videu pod článkem.

V prezidentském sídle v minulosti nepobíhali jen psi – bydleli tu i kočky, medvěd grizzly, aligátor nebo třeba mývali.

Proč zrovna portugalský vodní pes?

Proč Barack Obama vybral zrovna toto plemeno? Obamova mladší dcera Maila trpí alergií a právě portugalský vodní pes bývá alergiky velmi dobře snášen. Důvody byly ale jistě i jiné – portugalský vodní je velmi houževnaté a všestranné plemeno.

Charakter a využití plemene

Portugalský vodní v minulosti pomáhal rybářům (dokázal nahánět ryby do sítě, hlásil nebezpečí v mlze na přídi lodi, vytahoval protrhané sítě z moře), nosil zprávy z velkých vzdáleností a důsledně chránil pána i jeho rodinu. Někteří psi tohoto plemene dokonce zachraňovali tonoucí.

Všestrannost portugalského vodního psa byla důvodem, proč se plemeno začalo chovat cíleně – z Portugalska se pak rozšířilo do Evropy a odtud do Ameriky i ostatních kontinentů.

Obama zvolil portugalského vodního psa možná i proto, že je to velmi živé a energické plemeno, které uvítá jakoukoliv činnost a zábavu. Obamovy dcery se s ním tedy rozhodně nudit nebudou. S tímto psem můžete plavat, běhat, cvičit jej v loveckém výcviku, stopování, záchranářské činnosti nebo agility sportu. Protože miluje děti a má skvělý čich, bývá využíván i v canisterapii a policií zase k hledání drog. Pes se hodí do aktivní rodiny a pro sportovně založené jedince. Na gauči se dlouho válet nevydrží.

Srst a celkový vzhled psa

Portugalský vodní pes bývá mohutný, čtvercového až mírně obdélníkového rámce, v dospělosti váží okolo 20 kg. Srst může mít dlouhé a vlnité chlupy (tzv. typ wavy) nebo kratší a kudrnaté (curly). Zbarvení bývá bílé, hnědé nebo černé, často zdobené bílými znaky. Srst neustále dorůstá, proto je třeba ji zastřihávat. Česání je třeba provádět denně. Srst ze zvukovodu odstraňujeme úplně, aby nedocházelo k zánětům. Velkou výhodou tohoto plemene je, že nelíná.

Krmení

Díky svému temperamentu portugalští vodní rychleji spalují energii, vyžadují tedy více krmiva nebo speciální krmivo určené pro psy v zátěži. Jako správný vodní pes nepohrdne ani syrovou rybou.

Výchova

Portugalský vodní pes bývá někdy svéhlavý – při výcviku poslouchá spíše jednoho pána, který je nejdůslednější, ostatní poslechne spíše z dobré vůle. Je třeba učit jej pomalu, ale důsledně. Pomáhá mnohonásobné opakování.

Chcete udělat tomuto chlupáči radost? Vezměte jej k vodě. S nadšením se vykoupe a bude aportovat přímo z vody.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies