Pořizujeme si druhého psa

Pořídit si druhého pejska není jen tak. Víte, jaký typ se k vašemu stávajícímu nejvíce hodí a jak se k pejskovi chovat, aby se nestal agresivním a druhého psa přijal? Přinášíme přínosné informace, díky kterým budou obě strany vaší psí smečky šťastné - a vy samozřejmě také.

Psi

Než si pořídíte druhého psa

Ještě než si domů přivedete druhého psa, zvažte všechny důsledky. Měli byste brát v potaz, že se vám zvýší náklady na krmivo, vybavení pro psa, na návštěvy u veterináře. Nepředpokládejte, že pořízením druhého psa se nebudete muset svým miláčkům tolik věnovat (budou si přeci hrát spolu) – zvláště zpočátku platí spíše opak! První pes obvykle vnímá druhého jako vetřelce, cítí, že vaše láska je najednou dělena dvěmi a veškerá pozornost už najednou nepatří jen jemu.

Dále je třeba počítat s tím, že dva psi vyžadují větší prostor pro svůj pohyb než jeden, nadělají také v bytě/domě/na zahradě mnohem větší nepořádek. Může se také stát, že ačkoliv byl váš pes vždy mírumilovný, po boku druhého psa se může časem cítit silněji a dovolí si proto na druhé psy zaútočit.

Jakého psa zvolit?

Nechejte pejska, ať si vybere sám!

Při výběru není ani tak důležitá rasa psa jako spíše jeho povaha a pohlaví. U psa s fenkou hrozí nechtěné krytí, dva psi se vůči sobě mohou stát zase agresivní. Jak snížit riziko, že se pejskové budou nesnášet? Je-li váš pes dominantní, zvolte zvíře krotké, tomu nebude dominance psa tolik vadit. Velmi dobrým přístupem je také umožnit původnímu pejskovi, aby si svého parťáka zvolil sám – z jeho chování sami poznáte, s kým si bude v budoucnu rozumět!

Volit druhého pejska pouze podle vašeho chtění a estetického cítění není dobré – psi k sobě sice mohou vzhledově ladit, ale také se vzájemně nenávidět a vám vnést do života spoustu potíží.

Jak pejsky „seznamovat“

Pokud je to možné, berte svého pejska ke svému „budoucímu“ zpočátku jen na návštěvu, tedy na chvíli. Teprve po čase si vezměte druhého psa domů. Od této chvíle ale nezapomeňte – stejně jako novému pejsku se budete muset věnovat i svému stávajícímu miláčkovi, jinak hrozí, že se začne cítit odstrčený, bude dělat žárlivé scény a může nového psa dokonce i fyzicky napadat. Mazlíte se s nováčkem? Pomazlete se i s vaším „starým“parťákem.

Původní pes by měl být jasně veden jako ten „vedoucí“ – dávejte mu první žrát, jako prvního jej berte na procházky, jako prvního jej vítejte. Předejdete tak jeho pocitům zbytečnosti a stanovíte v psí smečce hierarchii.

Jak vychovávat dva psy

Abyste si mohla pořídit druhého psa, je nutné mít zvládnutou výchovu psa prvního. Hrozí totiž jinak, že pes využije větší volnosti a vaší nepozornosti a začne dělat nevhodné věci. Je třeba být důsledný a trvat na svém! Nový pes také snadno pochytí zlozvyky psa staršího, v podstatě jej bere jako svého učitele. Věnujte se proto důsledně výcviku obou psů, nejen toho prvního! Pokud váš pes příliš neposlouchá, stanovte oběma oddělený výcvik – berte je na procházky zvlášť.

Více k tématu

Štěňata - výcvik štěněte

Pes s PP nebo bez PP?

Povinná očkování štěňat a koťat

Štěně i chovatele si vybírejte pečlivě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies