Pořiďte si do své zahrádky keře s ozdobnými plody

V dnešním článku Vám poradíme, které keře s ozdobnými (jedlými i nejedlými) plody jsou nejvhodnější do Vaší zahrádky. Součástí článku je i bohatá fotogalerie.

Keř s ozdobnými plody

Mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium)

Obliba tohoto nízkého, stálezeleného keříku s vykrajovanými listy, které jsou povrchu lesklé zespodu sivé, neustále stoupá. Na podzim mahonia vytváří kulaté, modré, ojíněné plody (jsou mírně jedovaté, nepoživatelné). Rostlina je nenáročná na půdu, svědčí jí polostín a ochrana před mrazem.

Krásnoplodka bodinierova (Callicarpa bodinieri)

Tento keř je vyšlechtěn do mnoha okrasných variet. Krásnoplodka bodinierova má plody tmavorůžové až purpurové. Ty na větvičkách zůstávají dlouho po opadu listů. Rostlina je nenáročná na pěstování.

Rakytník obecný (Hippophae rhamnoides)

Rakytník je díky svým zelenošedým listům a zářivě oranžovým plodům dokonalým okrasným keřem do Vaší zahrady. Rostlina je nenáročná na pěstování. Plody rakytníku jsou nejen jedlé, ale také zdraví velmi prospěšné.

Hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea)

Tento vděčný, stálezelený a nenáročný keř se uplatní jako půdopokryvný i popínavý - po opoře dovede i vyšplhat do výšky několika metrů. Na podzim bývá bohatě pokryt oranžovými až červenými plody. Nejvíce se rostlině daří v kyselé půdě na slunečném stanovišti.

Skalník mléčný (Cotoneaster lactaeus)

Skalník je stálezelený, dekorativní keř s tmavozelenými, lesklými a hustými listy. Hodí se jako solitera, vhodný je i pro volně rostoucí živé ploty. Skalník plstnatý (C. tomentosa), skalník celokrajný (C. integerrima), skalník rozprostřený (C. horizontalis) a skalník mléčný (C. lactaeus) vytváří na podzim červené malvičky. 3 výše jmenované skalníky se řadí do půdopokryvných keřů. Plody skalníku jsou jedlé. Vyjímkou je skalník černý, který má na rozdíl od ostatních skalníků plody tmavomodré.

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus)

Pámelník je oblíbený opadavý keř, který na podzim nese velké množství bílých až narůžovělých bobulí. Tento keř je nenáročný a odolný, roste téměř v jakékoli půdě. Bobulky ve větším množství vyvolávají trávicí potíže až otravu.

Růže svraskalá (Rosa

Dalším nenáročným keřem s ozdobnými a jedlými plody do Vaší zahrady může být růže svraskalá. Plody jsou velké oranžovočervené šípky. Ty jsou nejen chutné, ale také bohaté na vitamín C a další prospěšné látky. Mají stejné využití, jako šípky plané růže.

Více o výsadbě keřů na podzim se dočtete ve článku ZDE>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies