Pórek – pěstování, skladování pórku

Pór je chladnomilná zelenina, která snese i vyšší teploty (při vyšších teplotách potřebuje dostatek vláhy). Jedlou částí rostliny je sladce chutnající dužnatý bílý krk. Pórek vyžaduje dlouhou vegetační dobu, a proto s výsadbou pórku začínáme co nejdříve.

Pórek

Výsadba pórku

Tato cibulnatá zelenina vyžaduje dlouhou vegetační dobu, a proto s výsadbou pórku začínáme co nejdříve. Pór vyséváme na venkovní záhon (pórek můžeme také předpěstovat ve skleníku v truhlíku).

Pórek vyséváme na vzdálenost 15 centimetrů, nebo pokud si sadbu pórku předpěstováváme, vysazujeme semenáčky do volné půdy ve fázi 3 vyvinutých listů.

Pórek – závlaha, hnojení

Dokud se pórek neujme, musíme ho vydatně každý den zalévat. Později je závlaha nutná jen výjimečně, pouze za suchého počasí. Pórek pěstujeme v úrodné půdě, do níž jsme před výsadbou zapravili značné množství hnoje nebo kompostu. Pórek je náchylný na ulehlé půdy, na kterých špatně roste. Pokud chcete, aby byl pór bílý, lze jej bělit opakovaným přihnojováním.

Jak sklízet pór (pórek)?

Pór lze sklízet za 16 až 20 týdnů po výsevu, ale vydrží na místě ve sklizňové zralosti celé měsíce. Pórek sklízíme vyrýváním od léta kdykoliv dle potřeby. Pórek vyrytý ze země se špatně skladuje. Pórek v zimě snese několik stupňů pod bodem mrazu, avšak po opakovaném rozmrznutí a zmrznutí listy pórku měknou, rozpadají se a zahnívají.

Za dlouhotrvajících mrazů rostliny vysychají, protože kořeny nemohou přijímat vodu ze zmrzlé půdy. Proto je lepší, když v prosinci pórek vyryjete (neokopávejte jej). Ideální je skladování ve studeném pařeništi nebo skleníku. Teplota pro skladování by měla být kolem 0°C.

Způsoby skladování sklizeného pórku

Pórek můžeme skladovat v ledničce (maximálně však 20 dní). Pokud chcete, aby vám pórek vydržel delší dobu, skladujte jej v mrazničce.

Druhy pórku

Pórek se dělí na zimní odrůdy, které se častěji pěstují a jsou velmi trvanlivé. Dále se také pórek dělí na odrůdy mrazu odolné a letní, které jsou vhodné pro přímou spotřebu.

Pór obsahuje mnoho vitamínů

  • Pórek je bohatý na vitamíny B, C a E. Obsahuje také karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 30 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies