Pórek - jak prospívá našemu zdraví?

Pórek je typicky podzimní zeleninou, ale v dnešní době ji naštěstí najdeme v obchodech po celý rok. Tuto plnohodnotnou zeleninu s léčivými účinky bychom ale měli užívat častěji.

Pórek - jak prospívá našemu zdraví?

 

Účinky

 

Je bohatý  především na vitamín B, C a E, dále obsahuje karoten, niacin, vápník, železo, draslík, mangan a selen. Pomáhá při léčbě revma, posiluje činnost mozku a cév, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a skvěle pročistí i trávící soustavu.

 

Má močopudné účinky, takže je vhodný i pro lidi, kteří trpí dnou. Pomáhá snížit riziko vzniku krevních sraženin neboli trombů. Urychluje hojení ran a bojuje proti infekcím, neboť má antibakteriální, antivirové a antikvasinkové účinky. Také pomáhá při zácpě, podporuje prokrvování a tvorbu vazivových tkání.

 

Odrůdy

 

Pórek se dělí na zimní a letní odrůdy. Ty zimní se často pěstují právě u nás. Výhodou zimních odrůd je především trvanlivost. Vydrží dlouho a jsou odolné vůči mrazu. Ty letní jsou zase ideální pro přímou spotřebu.

 

Pórek v kuchyni

 

Pórek je oproti cibulce či šalotce mnohem méně štiplavý. Můžete jej zapékat, vařit nebo ho můžete i podusit. Konzumovat ho lze i za syrova. Používá se jako příloha k rybám, s jablky a ořechy tvoří vynikající kombinaci chutí, přidává se do polévek, omáček i do salátů. Nesmíte ho skladovat pomačkaný, jinak by vám začal plesnivět. V ledničce vám vydrží i 7 dní. Při nákupu vybírejte pórek s čerstvými a pevnými špičkami listů.

 

4 důvody, proč byste ho měli jíst častěji

 

  1. Pomáhá regulovat tělesnou váhu.
  2. Prospěje i vaší pleti. Výsledkem bude čistá a rozjasněná pokožka.
  3. Pokud vás trápí nevzhledné křečové žíly, i s tím si tato zázračná zelenina poradí. Látky, které najdeme v pórku, pozitivně působí proti nadměrnému zahušťování krve.
  4. Česnek s pórkem je vynikající a velmi účinnou kombinací, kterou byste měli zvolit v rámci prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies