Popínavka v pokoji – mučenka

Mučenka patří k rostlinám, které pěstovaly již naše prababičky. I v současné době se s velkou oblibou pěstuje jako pokojová rostlina. Vybrat si můžeme z pestré nabídky velikostí i barev květů. Přečtěte si více o pěstování mučenek.

Mučenka

Všeobecně o mučenkách

Mučenky byly misionáři objeveny v 17. století v oblasti Jižní Ameriky. Díky svému netradičnímu vzhledu, který misionářům připomínal obraz umučení Krista, dostala rostlina svůj název - mučenka. Botanický název rostliny Passiflora, je odvozen ze slov passio (utrpení) a flos (květ).

Ve svých domovinách (pocházejí nejčastěji z Asie, Austrálie a subtropické Ameriky) mučenky mohou dorůst do výšky až několika desítek metrů. Jako pokojové rostliny ovšem do takové výšky nevyrostou, obvykle dorůstají do výšky okolo 3 metrů. Vzhledem k tomu, že se jedná o popínavé druhy rostlin, je potřeba umístění opory - například žebříky, případně drátěné kruhy, na které lze proplétat šlahouny.

Květy se na mučenkách objevují na jaře a setrvávají až do podzimu. Na některých druzích mučenek dozrávají jedlé plody. Pokud chceme, aby nám mučenka plodila, musíme ji ve vhodný čas opylovat.

Druhy mučenek

Existuje více než 400 druhů mučenek. Níže vám představíme nejoblíbenější druhy, které lze úspěšně pěstovat jako pokojové rostliny.

  • Passiflora coerulea - je ozdobná velkým množstvím příjemně vonných modrobílých květů, které mají v průměru 8 až 10 centimetrů.
  • Passiflora incarnata - má květy v kombinaci lila a bílé barvy. Květy jsou třepenité.
  • Passiflora quadrangularis - červeně kvetoucí mučenka s purpurovým věncem paprsků uvnitř květu. Květy mají v průměru více než 10 centimetrů, plod dosahuje váhy přes 2 kilogramy.
  • Passiflora alata - má obří květy (o průměru 15 i více centimetrů), které mají červenou barvu a krásně voní. Plody tohoto druhu mučenky mohou vážit až půl kilogramu.
  • Passiflora racemosa - má šarlatově červené květy. Je to teplomilný druh.
  • Passiflora manicata - bujně rostoucí mučenka se šarlatovými květy. Je to chladnomilnější druh.
  • Passiflora citrina - žlutě kvetoucí mučenka, které kvete i v polostínu.
  • Passiflora edulis - má přibližně 10 centimetrů velké květy, které jsou zbarvené do fialovobíla. U tohoto druhu mučenky lze sklízet plody známé jako maracuja - ty mají v průměru 5 až 12 centimetrů a jsou zelenožluté až tmavě fialové.
  • Passiflora incarnata - léčivý druh mučenky - pomáhá proti kožním plísním i jiným neduhům.
  • Passiflora morifolia - rychle rostoucí a nenáročný druh mučenky s listy tvarem podobné moruši.
  • Passiflora violacea - kvete velkým množstvím růžovofialových květů, které příjemně voní.

Vhodné stanoviště a pěstební teploty

Většina druhů má ráda slunečné stanoviště. Mučenkám vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C - 25°C. Krátkodobě snese teploty vyšší než 30°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostlin klesnout pod 10°C. Pozor: příliš teplé přezimování může u mučenek způsobit výskyt červců, vlnatek nebo mšic.

Jak zalévat mučenku?

Mučenku zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání používáme měkkou, odstátou vodu pokojové teploty. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku. Mučenky mají rády vlhko, proto v letních parnech rostliny jednou týdně orosíme.

Hnojení

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny ozdobné květem. Při nedostatku živin rostliny žloutnou a shazují listy. Při přílišném hnojení rostliny bujně rostou, ale nekvetou.

Přesazování

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Pěstební nádoba by neměla být o moc větší, než byla stávající - bohatě postačí, když nádoba bude mít v průměru o 2 až 3 centimetry více.

Pěstební substrát

Mučenkám vyhovuje běžný, středně lehký substrát vhodný pro pokojové rostliny. Dobře se jim daří i v těžším, jílovitém pěstebním substrátu.

Množení

Mučenky množíme na jaře postranními řízky se dvěma páry listů. Vhodné je umístění řízků na stanoviště s teplotou 25 °C a více.

Jarní řez mučenek

Vhodné je mučenky zjara hluboce seříznout. Nemusíme se bát, že rostlinám ublížíme. Budou růst mnohem bujněji a navíc bohatě pokvetou.

Hydroponické pěstování pokojových rostlin

Jarní přesazování pokojových rostlin

Netradiční pokojové rostliny pro váš domov

Předpěstování balkónových rostlin ze semen

Rozmnožování pokojových rostlin - způsoby množení, vhodné pěstební podmínky

Vhodná zemina pro pokojové rostliny

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies