Pomazánky od A do Z

Pomazánky jsou oblíbeným doplňkem pečiva. Pojďte se společně s námi podívat na přípravu pomazánek podrobněji. Rady, tipy i chutné recepty naleznete právě v dnešním článku.

Pomazánky

Proč zrovna pomazánky?

Pomazánky jsou nejčastěji využívaným doplňkem pečiva, kterým můžeme ozvláštnit běžnou snídani i slavnostní hostinu. Výhodou je, že se snadno připravují a k jejich přípravě lze použít to, co doma právě máme při ruce. Na pomazánky neexistují žádné zaručené recepty, zkrátka do nich dáme to, na co máme právě chuť. Množství surovin si také upravujeme podle chuti. Jsou ovšem určitá pravidla, která by se měla při přípravě pomazánek dodržet. O nich si povíme v dnešním článku.

Základ pomazánek

Základem pomazánek je buď tvaroh (nejlépe plnotučný), měkký tavený sýr a nebo máslo (nejlépe rostlinné, dobře roztíratelné, například rama). Často se k základu přidává i oloupaná a na drobno nasekaná cibule a nebo česnek.

 

Pomazánky ovocné, zeleninové, sýrové i masové

Do základu pomazánek můžeme přidávat čerstvé i kompotované ovoce (k tvarohovému základu), ze zeleniny pak čerstvou okurku, papriku, rajče, pórek, mrkev a další. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) je vhodné nakrájet na malé kostičky, chvíli povařit v osolené vodě, nechat zchladnout, rozmixovat a teprve poté přidat k základu. Vhodnou surovinou k přípravě pomazánek je také tuňák, sardinky, najemno nakrájený salám (junior), strouhaný sýr, natvrdo vařená vejce a vařené maso (sekaná, uzené maso, apod).

Čím pomazánku dochutit?

Pomazánky obvykle dochucujeme několika lžičkami hořčice, kečupu či majonézy. Z koření je nejvhodnější sůl, pepř, červená paprika, chilli kořenm, citrónovu šťáva a nebo nastrouhaná kůra z dobře omytého citrónu.

Na co si dát pozor?

Při přípravě pomazánek bychom měli nejprve utřít máslo společně se všemi surovinami (kořením apod.). Zeleninu a maso dáváme až nakonec, abychom ji neponičili. Pokud přidáváme do pomazánky česnek, opatrně solíme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies