Polyodoncie a oligodoncie u psů

U psů se můžeme často setkat se zdvojením zubů (polyodoncií) a nebo také chudozubostí (oligodoncií). Přečtěte si o těchto vadách psího chrupu více informací.

Pes

Polyodoncie - zdvojení zubů

Polyodoncie nebo také tzv. zdvojení zubů je stav, kdy se v zubním oblouku nachází více zubů, než by správně mělo být. Následkem zdvojení (rozstěpení) zubů může docházet ke špatnému postavení okolních zubů nebo zraňování sliznice ústní dutiny. Polyodoncie může být buď pravá a nebo nepravá.

Polyodoncie pravá

Je stav, kdy z jednoho trvalého zubního základu vyrůstají dva zuby (nejčastěji nastává u třenových zubů). Je to kosmetická vada, která nemá vliv na zdraví psa.

Polyodoncie nepravá

Je stav, kdy trvalý zub vyrůstá podél mléčného zubu nebo roste ve špatném směru a postavení. Nejčastěji se jedná o špičáky, méně často o řezáky nebo premoláry. Postihuje nejčastěji trpasličí plemena psů, například jorkšírského teriéra, maltézského psíka, čivavu, trpasličího jezevčíka, srnčího pinče, apod.

Nepravá polyodoncie může způsobit vady skusu, zapříčinit zraňování sliznice dutiny ústní a nebo vznik parodontózy. Je důležité, v jaké části se zdvojení chrupu nachází. Je-li trvalý zub umístěn ve správné poloze, pak se mléčný zub odstraňuje až po jeho úplném prořezání.

Oligodoncie - chudozubost

Oligodoncie nebo tzv. chudozubost je stav, kdy se u psa v zubním oblouku nachází méně zubů, než by mělo správně být. Stejně jako polyodoncie, tak i oligodoncie může být pravá nebo nepravá.

Oligodoncie pravá

Je stav, kdy zub není v trvalé dentici psa vůbec založen.Vyskytuje se především u prvních třenových zubů, méně častější je u zubů trvalých. Nejčastěji postihuje krátkolebá psí plemena, může se objevit i u kokršpanělů, německých ovčáků, teriérů, dobrmanů, apod.

Oligodoncie nepravá

Je to stav, kdy u psa je zub v dásni založen, ale nedošlo k jeho prořezání na povrch dásně. Retence (zadržení) může být dána geneticky a nebo následkem úrazu, apod. Aby se zjistilo, zda-li je zub v dásni založen nebo není, je potřeba podstoupit RTG.

Pokud je zub uložen hluboko v čelisti, je možným řešením operativní zákrok (ten spočívá v naříznutí dásně nad neprořezaným zubem). Účinnost zákroku ovšem není 100%. V případě, že je vrchol zubu uložen těsně pod povrchem dásně, je možné jeho prořezávání usnadnit pomocí jemné krouživé masáže (s tlakem na dáseň vrcholu zubu).

Péče o chrup psa je důležitá

Zubní kámen u psů - prevence, příčiny, léčba

Jak odstranit zápach z psí tlamy?

Zubní kaz trápí i psy

Zubní kartáčky a pasty pro psy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies