Polský nížinný ovčák

Čistokrevný chov polských nížinných ovčáků začal v Polsku po druhé světové válce, plemeno bylo uznáno v roce 1963. V Polsku a v okolních zemích se polský nížinný ovčák chová jako domácí společník, ale uchovává si stále vlastnosti vynikajícího hlídače.
Polský nížinný ovčák

Polský nížinný ovčák a jeho původ

Plemeno oblíbené u usedlíků v nížinách Polska je významným spojovacím článkem mezi starobylými asijskými pasteveckými psy se šňůrovou srstí, kteří přišli do Evropy před tisíci lety a mladšími huňatými ovčáky, jako je například skotská vousatá kolie nebo holandský ovčácký pudl. Plemeno bylo obnoveno polskými chovateli po druhé světové válce. V Polsku a v okolních zemích se polský nížinný ovčák chová jako domácí společník, ale uchovává si stále vlastnosti vynikajícího hlídače.

Charakteristika a povahové rysy psa

Polský nížinný ovčák je velmi vytrvalý, temperamentní, samostatný, dominantní, velice ostražitý, velmi odvážný, nepodplatitelný, společenský, velice věrný svému pánovi a jeho rodině. Jeho klidný a vyrovnaný charakter mu dovoluje být průvodcem nevidomých lidí.

Polský nížinný ovčák a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška polského nížinného ovčáka se pohybuje v rozmezí 45 až 50 centimetrů, u fen 42 až 47 centimetrů. Váha se pohybuje v rozmezí 14 až 16 kilogramů u psů a 13,5 až 15 kilogramů u fen. Srst je dlouhá, splývavá, hrubá, s bohatou podsadou. Zbarvení je libovolné s jakýmikoliv znaky.

Péče o srst polského nížinného ovčáka

Jediným problémem u tohoto vcelku nenáročného a bezproblémového psa je srst, která vyžaduje každodenní péči. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké jako je tomu u všech ostatních plemen.

Jak pečovat v zimě o psí tlapky?

Výchova polského nížinného ovčáka

Výchova polského nížinného ovčáka probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha nížinného ovčáka není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat. Polský nížinný ovčák se dožívá věku 13 až 14 let, ale i déle.

Pohyb je pro polského nížinného ovčáka velmi důležitý

Snažte se zajistit polskému nížinnému ovčákovi hodně pohybu, neobejde se bez něj. Polský nížinný ovčák se hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami.

Polský nížinný ovčák – zajímavost

Čistokrevný chov polských nížinných ovčáků začal v Polsku po druhé světové válce, plemeno bylo uznáno v roce 1963.

Německý ovčák - o plemenu více v článku >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies