Polský chrt - lovec lišek, vlků i zajíců

Polský chrt je psím plemenem, známým již od 13. století. Jeho předky jsou pravděpodobně asijští chrti typu Saluki. Polský chrt je sebevědomý, sebejistý, vytrvalý a odvážný lovecký pes, vhodný pro lov zajíců, lišek a vlků.

Polský chrt

Polský chrt - povaha

Polský chrt je sebevědomé, sebejisté, zdrženlivé a odvážné psí plemeno. Při pronásledování je rychlý a vytrvalý, v akci reaguje rychle a také vznětlivě. Je závislý na svém pánovi, kterého velmi miluje a nejlépe se cítí s ním a jeho rodinou. K cizím lidem se chová podezíravě.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má kohoutkovou výšku v rozmezí 70 až 80 centimetrů, fena má kohoutkovou výšku v rozmezí 68 až 75 centimetrů.

Váha:

Standart FCI přesnou váhu neuvádí.

Srst a péče o ni

Kůže je dobře přiléhající a pružná. Srst je poměrně tvrdá (není drátovitá), na dotek působí pružně. Nejdelší srst je zezadu na pánevních končetinách a na spodní straně ocasu, kratší srst je na bocích a kohoutku. Nejkratší srst je na prsní kosti a končetinách. Na trupu dorůstá srst do různé délky, břicho je pokryto jemnější a řidší srstí. Zbarvení může být různé.

Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, protože se tak odstraní uvolněná srst, také slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Polský chrt je pes velkého vzrůstu, svalnatý, výrazně silnější, než jsou ostatní plemena chrtů.

Hlava:

Hlava je silná, suchá a dlouhá.

Krk:

Krk je dlouhý a svalnatý.

Oči:

Oči jsou poměrně velké, lehce šikmo posazené, mandlovitého tvaru. Jsou tmavě zbarvené, duhovka je podle barvy srsti tmavě hnědá až jantarově zbarvená.

Uši:

Uši jsou středně velké a poměrně tenké. Jsou nasazeny ve výši očí.

Ocas:

Ocas je dlouhý a u kořene široký. V klidu je nesen nízko, konec ocasu by měl být otočen srpovitě vzhůru, případně by měl tvořit uzavřený kroužek.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Polský chrt vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Dožívá se průměrného věku 13 - 14 let, ale i déle.

Zdroj obrázku: chartpolski-ch.com

Další zajímavé články k tématu:

Afgánský chrt

Rampurský chrt

Banjarský chrt (Banjara Greyhound)

Kirgizský chrt - Tajgan

Azavak - symbol přepychu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies