Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Aby se nám pokojové rostliny odvděčily zdravým a košatým růstem, je jim třeba trochu pomoci tvarováním, zaštipováním a zastřiháváním. Jak docílit toho, aby měly rostliny požadovaný tvar?
Tvarování rostlin

Pokojové rostliny tvarujeme pomocí zaštipování

Zaštipováním odstraňujeme měkké konce mladých rostlin. Děláme to proto, abychom rostliny donutili k bujnému a rozvětnému růstu. Díky zaštipování se vytváří více výhonků a následně i více květů.

Pokojové rostliny potřebují občas seříznutí či zastřižení

Pokud občas pokojovou rostlinu seříznete, objeví se více a výhonků, které budou silnější. Pokojové rostliny se zastřihují proto, abychom upravili jejich vzrůst a vytvarovali je.

Ideální je zastřihávat pokojové rostliny zjara

Pokud zastřihneme pokojové rostliny v jejich klidovém období (tedy hned zjara), objeví se nové a zdravé výhonky. Platí také pravidlo, že pokud budeme přesazovat rostlinu a zkrátíme kořeny, musíme to udělat i u výhonků. K řezu používejte ostrý nůž nebo zahradnické nůžky.

Jak pokojové rostliny zastřihávat a zaštipávat

Zvláště rychle se rozrůstají některé popínavé rostliny (jasmín, žumen), proto zastřiháváním zhoustnou a zlepší se jejich tvar. Nerozvětvené stonky zaštipneme na konci hlavního stonku a tím jim podpoříme rozvětvení. Zastřihávají se také odkvetlé květy, protože jinak by se rostlina příliš vysilovala výživou semen či plodů.

Popínavé pokojové rostliny se potřebují uchytit

Pokud nejsou popínavé rostliny (více v článku) zavěšeny a nesplývají volně dolů, pak bude nejlepší, když jim dáme do květináče tyčku (např. bambusovou), popřípadě dřevěnou nebo drátovou mřížku. Výhonky k nim pak můžeme přidělávat pomocí vlásenky. Jedná se např. o mučenku, voskovku, dipladenii, jasmín.

Dřevnaté okrasné rostliny mohou mít stromkový kulatý tvar

Stromkový kulatý tvar je stále v oblibě a lze jej vytvořit zejména u dřevnatých okrasných rostlin jako je ibišek, gardénie, pelargónie, myrta, chrysantéma, fuchsie, azalka, rozmarýn, citrusy, vavřín a další zahradnické dřeviny. Vypěstovat pořádnou korunu chce trochu trpělivosti (využijte našich rad správného hnojení rostlin), protože si na ni budete muset nějaký ten rok počkat.

Jak vytvořit u pokojových rostlin stromkový tvar

Začínáme tak, že nejdříve u rostliny vypěstujeme do žádoucí výšky jeden výhon, který podepřeme tyčkou. Vrchol stonku budeme zkracovat teprve tehdy, až rostlina dosáhne žádoucí výšky. Postranní výhonky na hlavním stonku ponecháme, ale nezapomínáme odstraňovat boční postranní výhonky v dolní části. Takto vytvarované rostliny musíme hodně hnojit, zalévat a dopřát jim teplé stanoviště. Jejich vzrostlá krása je ozdobou zejména zimních zahrad.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies