Pokojové rostliny, které pohlcují cigaretový zápach

Pokojové rostliny jsou nejen ozdobou každé domácnosti, navíc jsou také výborným pohlcovačem zápachu a škodlivých látek. V dnešním článku vás seznámíme s pokojovými rostlinami, které pohlcují cigaretový zápach. Víte, které to jsou?

Gerbera

Výzkumy NASA potvrdili schopnost pokojových rostlin pohlcovat cigaretový zápach a škodliviny z ovzduší

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnili výsledky svého výzkumu. Zjistili, že pokojové rostliny v uzavřených místnostech umí ze vzduchu odstranit škodliviny (zejména benzen, formaldehyd a trichloretylen) a také cigaretový zápach. Je prokázáno, že jedna větší rostlina (cca 1 metr vysoká) vystačí na 10 m2 prostoru.

Pokojové rostliny pohlcující benzen a cigaretový zápach

Vhodnou pokojovou rostlinou, která pohlcuje více než 90% škodlivin (zejména benzenu) je břečťan. Je to nenáročná rostlinka, kterou lze úspěšně pěstovat jak v interiéru, tak i v exteriéru. Vybrat si můžete z mnoha barevných kultivarů břečťanu (žlutozelený, zelenobílý, tmavě zelený, červený, atd.).

Stejnou funkci plní také lopatovec (Spathiphyllum), hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii), dracéna (nejvíce Draceana fragrans a Draceana marginata) a Sansiviera.

Pokojové rostliny pohlcující formaldehyd a cigaretový zápach

Další pokojovou rostlinou, která pohlcuje škodliviny (zejména formaldehyd) a zápach v domácnosti, je hrnková chryzantéma (Chrysanthemum). Stejnou funkci plní také azalky (Rhododendron simsii), filodendron (Philodendron scandens), zelenec (Chlorophytum comosum), tradeskancie, pepřinec a potos (Epipremnum aureum). Uvedené rostliny dokáží během 24 hodin zlikvidovat až 88% formaldehydu z ovzduší.

Pokojové rostliny pohlcující trichloretylen a cigaretový zápach

Mezi pokojové rostliny, které účinně pohlcují trichloretylen patří hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii), dracény (nejvíce Draceana fragrans a Draceana marginata) a lopatovec (Spathiphyllum).Uvedené rostliny dokáží během 24 hodin zlikvidovat až 85% trichloretylenu z ovzduší.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies