Pokojové rostliny - Crassula (Tlustice)

Tlustice pochází z jižní Afriky, kde roste přibližně 300 druhů podobných rostlin. Crassula má tučné zelené listy i stonky, které rostlina využívá jako zásobárnu vody v období sucha. Tato rostlina roste pomalu, často se také tvaruje jako bonsaj.

Crassula

Crassula (Tlustice) – pěstební podmínky

Crassula nemá ráda průvan, má ráda slunné stanoviště, tak jako většina kaktusů a sukulentních rostlin. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Tomuto druhu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 8– 12 °C jsou pro tlustici v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte rostlinu na vhodném stanovišti. Crassuli není nutné každoročně přesazovat.

Jak zalévat Crassuli?

Pěstujeme-li tlustici při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Crassula není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Crassula dobře snáší suchý vzduch.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro Crassuli

V létě hnojíme tlustici jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Crassula (Tlustice)- choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty, někdy mohou být zbarveny do červena). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies