Pokojové rostliny a živočišní škůdci

Pokojové rostliny mohou trpět velkým množstvím živočišných škůdců. Napadají zejména rostliny, které mají nedostatečnou nebo chybnou péči. Týká se to i pokojových rostlin ve vaší domácnosti?
Fikus

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – listové mšice

Jedná se o okřídlený nebo bezkřídlý hmyz, který může být podle druhu zelenavě nebo černě zbarvený. Rostlinné části jsou pak lepkavé, usazují se na nich plísně, které zbarví listy dočerna. Výskytu mšic můžeme předejít – zejména u kvetoucích rostlin – zesíleným draselným hnojením. Je-li mšic málo, zbavíme se jich častějším sprchováním. Likvidovat mšice umí také slunéčko sedmitečné, larva zlatoočky a bejlomorky. Larvy lze objednat ve specializovaných zahradnických obchodech.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – štítenky

Štítenky jsou malý, kulatý nebo oválný hmyz, který vyjma larev nehybně sedí na různých rostlinných částech. Štítenky můžeme sebrat, ale larvy padají dolů a rozšiřují se dál. Proto zeminu v kořenáči nejdříve zakryjeme. Rostliny jsou lepkavé a musí se ihned izolovat, jinak se ostatní rostliny nakazí. Vyskytují se hlavně v příliš suchém vzduchu a na příliš teplém stanovišti. Můžeme je sesbírat nebo smýt mýdlovým roztokem.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – vlnatky a červci

Vylučují bělavý voskový výměšek, popřípadě bílé vatové „pavučiny”. Nejraději se usazují v paždí listů a rozmnožují se neobyčejně rychle. Můžeme je zadusit štětcem napuštěným olejem a potom splavit sprchou. Napadené rostliny ihned izolujeme.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – svilušky

Svilušky se živí listy mnoha druhů rostlin. Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné pavučiny. Svilušky nemají rády vlhký vzduch, a proto rostliny osprchujeme a na několik dní zakryjeme fólií. Nezapomeneme na zalévání. Tak se svilušky přestanou rozmnožovat a brzy zahynou. Lze si ve specializované prodejně pořídit dravé roztoče. Ti jsou zasílání na fazolových listech, které pak celé nebo kousky klademe na napadenou rostlinu.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – molice

Molice je okřídlený, sotva 2 mm velký hmyz. Molice sedí na spodní straně listu a jakmile se rostliny dotkneme, okamžitě vzlétnou. Napadené rostliny jsou potřísněny lepkavým medovitým výměškem. Předem se můžeme molic vyvarovat, když za stanoviště místo s možností častého větrání. Také se doporučuje zavěsit žluté destičky s lepem, na něž se molice přilepí. Jejich přirození nepřátelé jsou lumčíci, kteří se zavěšují na rostliny.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – chvostoskoci

Při zalévání objevíme najednou na povrchu zeminy malý, většinou bílý hmyz. Po vsáknutí vody do zeminy, spatříme, jak na zemině poskakují. Rostlině to nijak zvlášť neškodí, jenom při výsadbě napadají chvostoskoci kořeny a jemné rostlinné části. Měli bychom nechat substrát trochu vyschnout.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – lakonosci

Lakonosci jsou draví brouci, kteří před námi zůstávají skrytí, protože vylézají většinou jen v noci. Rostliny mohou být dokulata vykousané a hynou. Napadené rostliny bychom měli okamžitě přesadit, starou zem úplně odstranit a kořeny opláchnout.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies