Pokojové rostliny a zálivka

Všechny rostliny potřebují pro svůj růst vláhu, každý druh však v jiném množství. Nejhorší, co pro svou rostlinu můžete udělat, je nechat jí půdu vyschlou nebo naopak přemokřenou. Poradíme vám, jak dodržet potřebnou rovnováhu.

Kapka vody na listu

Pokojové rostliny a zálivka

Voda je základem chemických procesů, které udržují rostlinu zdravou. Rostliny vodu odebírají kořeny, některé druhy jako jsou orchideje dokonce i listy. Přebytečná voda se pak z rostliny vypařuje do vzduchu. Čím je ovzduší kolem rostliny sušší a teplejší, tím rychleji se voda odpařuje a o to více rostlina potřebuje dodat vláhu.

Zálivka v létě a v zimě

Častější zálivka je vhodná při vyšších teplotách, v zimě naopak zálivku omezte na minimum. Většina rostlin potřebuje vláhu také na olistění – můžete je stříkat rozprašovačem.

Zálivka – jak na to?

Pokud je půda neustále zaplněna vodou, kořeny časem uhijí. Půdu je třeba udržovat ve správné vlhkosti. Jaký je správný poměr se dozvíte v odstavci níže.

Zálivka podle druhu rostlin

Mírná zálivka

U rostliny, která nevyžaduje hodně vody, nechte půdu proschnout až do poloviny květináče. Suchost půdy si ověříte tak, že do půdy ponoříte špejli. Pokud se na ni půda přilepí, je ještě vlhká. Vodu lijte do květináče tak, aby nevytékala na talířek. Ověřte si, zda je tentokrát půda prosáklá. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody.

Střední zálivka

Rostlinu, která vyžaduje normální zálivku, zalévejte až když je půda do suchá do hloubky 1 cm. Nalévejte vodu dokud nebude půda dostatečně provlhčená. Pokud prosákne až na talířek, vodu z něj slijte a dále už rostlinu nezalévejte.

Bohatá zálivka

U rostlin, které vyžadují hodně vody, nechte půdu proschnout až na povrch. Vodu nalévejte dokud nezačne protékat spodní částí květináče. Přebytečnou vodu z talíře vylijte. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies