Pokojové rostliny a jejich výběr

Každá místnost v bytě má jinou velikost, jinou kvalitu vytápění a osvětlení. Tomu je třeba přizpůsobit výběr rostlin. Víte, které rostliny se nejvíce hodí např. do ložnice nebo koupelny? Poradíme vám.
Rostlina v pokoji

Pokojové rostliny - vstupní hala

je první místnost, kterou spatří každý návštěvník, proto je třeba vybírat rostliny, které pomohou vytvořit příjemnou atmosféru. Haly jsou obvykle úzké a dostává se do nich málo světla. Díky neustálému otevírání a zavírání dveří je zde také častý průvan a výkyvy teplot. Existují však rostliny, které se těmto podmínkám dokáží přizpůsobit.

Vhodné rostliny

cisus antarktický, aglaonema, kořenokvětka vyvýšená, řemenatka oranžová, prodara japonská, břečťan popínavý

Pokojové rostliny - obývací pokoj

je obvykle prostorný, teplý a dobře osvětlený pokoj. Ústřední topení však vysušuje vzduch, proto je třeba jej občas zvlhčovat (stačí, když rostlinky občas pokropíte vodou).

Vhodné rostliny

Do obývacího pokoje se hodí hortenzie, fíkovník nebo dračinec, kterému nevadí ani průvan nebo časté výkyvy teplot. Může být i begonie, azalka, kroton pestrý, difenbachie skvrnitá, dračinec obroubený, některé druhy fíkovníků a filodendronů.

Pokojové rostliny - ložnice

V ložnici jsme obvykle ospalí a krásu okolních květin příliš nevnímáme. Stejně tak zde často zapomínáme na péči o ně. Teplota ložnice je obvykle mírná, s dobrým světlem.

Vhodné rostliny

Hodí se zde rostliny, které nevyžadují mimořádnou péči. Mezi ně patří např. brambořík, který přežije, i když na něj občas zapomenete. Dále můžete vysadit fuchsii zahradní, pelargonii zahradní, jasmín mnohokvětý či jonátku africkou.

Pokojové rostliny - kuchyň

je ideální pro pěstování sezónních rostlin, které můžete pravidelně obměňovat. Vybírejte rostliny, kterým vyhovuje teplo, vlhko a mírné osvětlení.

Vhodné rostliny

Do kuchyně se nemusíte bát dát netýkavku Wallerovu, břečťan popínavý, pochvatec ozdobný, šplhavnici a pokojové trávy jako je např. pruhovatka nebo podeňka.

Pokojové rostliny - koupelna

je nejvlhčí místnost bytu, což vyhovuje mnoha rostlinám. Pozor však na rapidní výkyvy teplot – mohou rostlinám způsobit plísňová onemocnění.

Vhodné rostliny

Klimatické podmínky koupelny vyhovují šáchoru střídavolistému, kterému nevadí stín a vlhké prostředí přímo vyžaduje. Přizpůsobí se také netík, sleziník hnízdovitý, kalatea, chamedeora sličná, fíkovník šplhavý nebo pepřinec šplhavý.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies