Podzimní výsev zeleniny

Některé druhy zeleniny lze na záhony vysazovat v období od poloviny srpna do poloviny září. Zimu přečkávají na svém stanovišti, časně z jara se vám následně odmění čerstvými plody plnými vitamínů. Seznamte se s druhy zeleniny, vhodnými pro podzimní výsev a péčí o ně během podzimu a zimy.

Cibule

Které druhy zeleniny lze vysazovat na podzim?

Podzim je ideálním obdobím pro výsev zimního salátu (například odrůda Humil), mrkve, ozimé cibule (například odrůdy Hiberna, Ambition nebo Gerda), zimních odrůd česneku, kadeřavé petržele, zimních odrůd květáku (např. odrůda Artur), hlávkové kapusty (např. odrůda Arkta), ředkviček (odrůd Tercia, Kvinta, Prima), zimního póru, kapusty, špenátu, pastiňáku, kerblíku, přezimujícího špičatého zelí nebo černého kořene.

Termín, vhodné stanoviště a pěstební substrát

Výše uvedené druhy zeleniny lze na záhon vysévat od poloviny srpna do poloviny září. Některé druhy zeleniny lze vysévat až do listopadu - například černý kořen. Důležité je, aby byla půda při výsevu dostatečně vlhká. Měla by být lehká, hlínitá nebo písčitohlinitá a dobře propustná.

Semena jednotlivých druhů zeleniny je vhodné vysévat na záhon, na kterém jsme ve stejném roce pěstovali již jinou zeleninu. Pokud jste záhon pohnojili, doporučujeme nechat půdu dostatečně dlouho odležet. Vhodné je slunné stanoviště, chráněné před větrem a silnými mrazy.

Tip: Pro zajištění ideálních podmínek pro klíčení semen se doporučuje záhon po výsevu přikrýt bílou geotextilií.

Péče o zeleninu na podzim a během zimy

Před příchodem prvních mrazíků k sazenicím mrazuvzdorných druhů zeleniny přihrneme trochu zeminy a nebo kompostu. Je vhodné, pokud záhon po celé ploše obložíme slámou. Použít můžeme také suché listí a nebo chvojí. Zeleninu, kterou lze sklízet i během zimy, je nezbytně nutné chránit před holomrazy. Pokud nezajistíme vhodnou ochranu, může se stát, že rostlina bude holomrazy znehodnocena.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies