Podzimní výsadba stromů

Ideální čas, kdy byste měli vysazovat dřeviny, je v druhé polovině října. Takže prozatím si důkladně rozmyslete, kolik místa budou potřebovat a jakou odrůdu zvolit dle vaší zahrady. V říjnu tedy můžete vysázet jak živý plot, okrasné keře či ovocné stromy.

Výsadba stromů na podzim

 

  • Co dělat před samotnou výsadbou stromku?

 

Pokud jste si koupili nějaký stromek, pak byste ho neměli hned dávat do země. Nejprve jej ponořte do vody a nechte ho tam minimálně 2 hodiny. Poté byste mu měli zkrátit kořeny a to tím způsobem, aby směřovaly směrem k zemi. Korunu stromu nechte tak, jak je. Zkracování koruny se totiž provádí až na jaře.

 

Jestli nemá moc silný kmen, raději byste měli přikoupit i vhodnou oporu. Tu byste však měli zatlouct do jámy ještě před tím, než do ní zasadíte strom. Avšak jámu musíte nejdříve upravit. Vykopání jámy můžete provést již v září, neboť stihnout povolit a stát se měkčí.

 

U jednotlivých stromů se liší hloubka i velikost jámy, nezapomeňte se proto dobře informovat. Snadněji pak přijmou nový strom. Pak těsně před vysazením jámu prolijte vodou a počkejte, až se všechna voda vsákne do půdy.

 

  • Samotná výsadba stromů

 

Jakmile tam vsadíme stromek, dejte k jeho kořenům zeminu spolu s uleželým kompostem či tzv. koktejlem z průmyslových hnojiv. Také do půdy nezapomeňte nasypat i draselnou sůl. Chlévským hnojem byste však nikdy hnojit neměli. Strom sázejte o pár cm výš, neboť později dojde ke slehnutí půdy.

 

Než půda slehne, raději dopřejte stromu nějakou pevnou oporu. Po výsadbě pamatujte na důkladnou a pravidelnou zálivku. U nově zasazených stromů se doporučuje vytvoření ochrany z pletiva kolem jejich kmene. Chrání je to před okusováním zvířat.

 

  • Vzdálenost jamek mezi stromy záleží na odrůdě a velikosti koruny stromu

 

Ořešáky a třešně mají větší korunu, proto se mezi jamkami nechává volný prostor 10 - 12 m. Tvarovaným stromkům stačí sázet alespoň 2 m od sebe. Pokud budete stromy sázet v ovocných stěnách, postačí mezi nimi vzdálenost 1,5 m. Jabloně a hrušně se postupem času rozrůstají. Proto jim mezi nimi nechte prostor minimálně 6 m. Tyto mezery ale můžete využít k výsadbě rybízu či angreštu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies