Podzimní péče o trávník - vertikutace

Pokud chcete, aby vaši zahradu zdobil pěkný, pěstěný trávník, nesmíte zapomínat na vertikutaci. Co je to vlastně ta vertikutace? A proč byste ji měli provádět?

Podzimní péče o trávník - vertikutace je základ

 

Jestli nemáte sportovní a extrémně zatěžovaný trávník, úplně postačí, když ji provedete 2x do roka - na jaře a na podzim. Nikdy ji ale neprovádějte, pokud je trávník přemokřený či přimrzlý. Na jaře byste ji měli provést v období od konce března do konce dubna. Na podzim je nutné provést vertikutaci ideálně v září, což je právě teď.

 

Z angličtiny (vertical cut) se to překládá jako vertikální řez. Budete tedy vertikálně prořezávat a provzdušňovat trávník. Pomůže vám s tím vertikutátor. Pomocí jeho nožů odstraníte travní plsť, listí, zbytek posekané trávy a také se zbavíte i plevele a mechu. Nože prořežou i vrchní vegetační vrstvu.

 

Tím vším pomůžete snížit množství stařiny a mechu v nadzemní vrstvě, umožníte lepší cirkulaci vzduchu, zrychlíte vsakování vody a živin do půdy a navíc zvýšíte i přísun světla. Vertikutace prospívá i kořenovému systému trávníku, neboť podporuje růst a hustotu. Vertikutace je i určitou prevencí. Svůj trávník ochráníte před tvorbou houbových chorob.

 

Jak na to?

 

Před samotnou vertikutací musíte posekat trávu. Vždy ji provádějte s ohledem na skutečný stav trávníku a klimatické podmínky. Nože by se měly zařezávat přibližně do hloubky 3 mm, jestli je tedy trávník udržovaný. Když není, musíte nastavit nože tak, aby prořezávaly půdu do hloubky 5 mm. Nejprve si zkuste upravit jen malou plochu trávníku.

 

Je důležité, nastavit výchozí polohu řezného ústrojí. A výchozí polohou je, když se nože dotýkají půdy. Nože by měly trávní jen trochu zkypřit, ne zcela přerýt. Jestli jste na pochybách, proveďte vertikutaci znovu, ale ne v ten stejný den. Počkejte si minimálně několik týdnů. Aby byl trávník dokonale vyčištěn, po vertikutaci můžete všechny organické zbytky vysát rotační sekačkou, která nepostrádá koš, nebo použijte zahradní vysavač.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies