Podzim v zahradě

Podzim je pro zahradu velmi důležitým obdobím. Je potřeba připravit zahradu k zimnímu spánku, zároveň je potřeba zasadit rostliny a provést důležité zahradní práce tak, aby se zahrada mohla opět ukázat v plné své kráse. Hned s prvními dotyky jara.
Podzim

Dřeviny volají po podzimní údržbě

Podzim je ideálním obdobím pro vysazování jehličnanů, vřesů a stálezelených listnatých keřů. Toto období je vhodné na výsadbu a také řez růží (také čajohybridů a floribund). V říjnu a listopadu zahradu zazimujeme, choulostivější rostliny přikryjeme chvojím, přidáme vrstvu mulče ke kořenům, nebo zasypeme střed keře opadaným listím nebo zeminou. Na podzim se přesazují jádroviny a peckoviny. Nyní je také vhodná doba na zastřihnutí živého plotu. Živý plot stříháme vždy více v koruně, od koruny směrem ke kořenům je sestřih pozvolnější.

Pokojové a balkónové rostliny v podzimním období

Před prvními mrazíky vyzvedněte choulostivé nebo mírně choulostivé balkónové rostliny (např. fuchsie, pelargónie), a uložte je k přezimování na chráněném místě. U pokojových rostlin začněte pomalu omezovat zálivku.

Podzim – ideální období pro výsadbu cibulovin

Na podzim je ideální doba pro výsadbu cibulovin, převážně na jaře kvetoucích cibulovin. Přednost dejte především narcisům a tulipánům. Podzim je také vhodným obdobím pro výsadbu všech druhů lilií. Nezapomeňte provést kontrolu uskladněných cibulí a hlíz (například jiřin). Ty, které jsou zesláblé a jeví známky chorob, odstraníme a zničíme dřív, než by od nich mohly být napadeny i ostatní. Nejpozději na začátku listopadu zasaďte preparované cibuloviny do nádob, abyste měli jistotu, že vám doma vykvetou ve správnou dobu na Vánoce a budou tak vánoční dekorací i ozdobou.

Letničky, dvouletky, trvalky

Na podzim (nejlépe v listopadu) dokončíme výsadby macešek. Do truhlíků, které můžeme ponechat venku, vyséváme některé trvalky (například primulky, srdcovky či hořce). Pozdní trvalky budou stále kvést, dokud je nespálí mráz, ale je potřeba jim odstraňovat odkvetlé květy. V chladnějších oblastech vysejte co nejdříve ozimé letničky a dvouletky, které mají přezimovat venku. Pravděpodobně budou potřebovat přes zimu chránit poklopem nebo zateplovací rohoží. Podzim je také ideálním obdobím k vybudování skalky nebo vyvýšeného spalničkového záhonu.

Důležité podzimní práce na zahrádce

V listopadu ryjeme všechny záhony a necháme je na zimu v hrubé brázdě. Nezapomeňte také sledovat výskyt škůdců a chorob,, abyste si nepřidělali zbytečné starosti a problémy na příští sezónu. Není nutné již aplikovat chemické postřiky na choroby a škůdce. Stále také plejte, aby se plevel nemohl vysemenit, protože semena mnoha druhů plevele by snadno přečkala zimu v půdě. Pozor si dávejte na napadené listy, které se nesmí používat do kompostu, ale musí se bez výjimky zlikvidovat, nejlépe spálit. Nejpozději v listopadu je ještě čas zazimovat bazény, jezírka a rybníčky. Vodu je nutno vypustit také ze zahradních hadic, které uložíme na zimu do sklepa nebo zahradního domku. Okrasné venkovní květináče, které nejsou odolné proti mrazu, bychom měli řádně očistit a překlopit. Ostatní květináče obalíme tepelnou izolací, případně je shromáždíme na chráněném místě. Nezapomeňte také zaizolovat skleník.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies