Podzim v rozkvětu

Na podzim se můžeme těšit nejen z krásného pohledu na zabarvující se a pozvolna padající listí stromů, ale také na rozvíjející se květy oblíbených zahradních květin, kterými jsou astry. Seznamte se s nejzajímavějšími odrůdami aster.

Astry na podzim

Podzim patří astrám

Astry (latinsky Aster) nebo-li hvězdnice jsou velmi oblíbené rostliny okrasné květem, které pochází ze Severní Ameriky. Mohou být buď jednoleté a nebo vytrvalé, tzn. že na svém stanovišti vydrží růst a kvést po několik let. Většina aster kvete od začátku října až do zámrazu. Pěstovat je můžeme buď na zahrádce, ve skalce a nebo v nádobách. Mají rády slunné stanoviště, které je chráněné před větrem. Půda by měla být propustná a dobře zásobená živinami. Jednoleté astry sázíme na zahrádku na jaře, víceleté astry se vysazují na podzim.

Zajímavé odrůdy aster

Existuje mnoho odrůd aster - od sebe se liší výškou, vzrůstem, barvou a velikostí květů, listy, vytrvalostí i odolností proti mrazu. Níže si představíme nejzajímavější a nejoblíbenější odrůdy a variety.

Aster novi belgii - je nejoblíbenější odrůdou víceletých aster. Dosahuje výšky 80 až 140 centimetrů, má tmavě zelené, kopinaté listy a přímé lodyhy, které jsou tuhé a rozvětvují se až těšně pod květem. Bohatě kvete od září do října malými květy se světlým středem. Květy svým vzhledem připomínají kopretiny. Zajímavými varietami jsou například Aster novi belgii „White Lady", která kvete bíle, Aster novi belgii „Barr´s Pink" s růžovými květy a nebo Aster novi belgii „Winston Churchill", jejíž květy jsou rubínově červené. Tato odrůda aster je vhodná i do vyšších poloh, navíc je odolná proti padlí.

Aster dumosus - víceletý druh aster, který dosahuje výšky od 20 do 50 centimetrů. Oddenky i listy jsou úzké, kopínaté a zbarvené do tmavě zelené. Bohatě kvete od začátku října jednoduchými nebo poloplnými květy. Zajímavé jsou například následující variety: Aster dumosus „Happy End" - růžové květy, Aster dumosus „Blue Baby" - modré květy, Aster dumosus „Schneekissen" - bílé květy, Aster dumosus „Jenny" - červené květy. Rostliny je vhodné co druhý rok dělit, docílíme tak bohatého květenství. V opačném případě nám budou rostliny kvést jenom po okrajích.

Aster amellus - víceletý druh aster, který dosahuje výšky cca 60 centimetrů. Kvete od srpna do konce října velkými květy, kterých je na rostlině velmi mnoho. Zajímavými varietami jsou například Aster amellus „Rudolf Goethe" s levandulově modrými květy nebo Aster amellus „Vielchenkönigen" s tmavě fialovými květy.

Tip redakce

Aster linosiris - je zajímavým druhem aster, pro který jsou typické jemné a svěže zelené listy a velké, plné květy zbarvené do žluté.

Aster lateriflorus „Prince" - má listy zbarvené do purpurova a velké, jemně nafialovělé květy s purpurovým středem.

Další zajímavé články k tématu:

Jak udržet květiny ve váze co nejdéle čerstvé?

Podzim v zahradě

Výsadba cibulovin na podzim

Podzimní výsadba růží

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies