Plži v zahradě

Vlhké prostředí, vlhké léto, mírně teplý podzim s dostatkem mlh a ros, mírná zima, těžší a méně vysychavé půdy... Nejen tyto faktory, ale také mnoho dalších způsobuje přemnožení plžů (šneků, slimáků) ve vaší zahradě. Jak proti nim bojovat?
Šnek

Jak plži škodí?

Plži, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Na listech rostlin se objevuje okrajový žír, v listech nepravidelné otvory, žilky listů nebývají poškozené. Plži likvidují převážně klíčící a mladé rostliny (zejména plodovou zeleninu, hlávkový salát, jahody, axamitník). V blízkosti rostlin, které byli napadeny plži bývá zaschlý sliz.

Jaké podmínky plžům prospívají?

Ideální podmínky pro výskyt plžů jsou vlhké prostředí, vlhké léto, mírně teplý podzim s dostatkem mlh a ros, mírná zima, těžší méně vysychavé půdy, bohatý pokryv předplodiny, nespálení slámy, zaorávky slámy, nesklizení obilní slámy, minimální zpracovávání půdy, vynechání orby.

Ochrana vaší zahrady před plži

Ve večerních hodinách je dobré slimáky a šneky posbírat a zlikvidovat, stačí je zlikvidovat pomocí hrstky soli. Na záhony a okolí záhonů nasypte vápno nebo saze, těmto vrstvám se slimáci vyhýbají. Také vápnění travnatých ploch omezuje výskyt plžů, stejně tak jako pravidelné sekání zahrady. Přirozeným nepřítelem slimáků jsou špačci, ropuchy, žáby a ježci. Podporovat jejich výskyt ve vaší zahradě je více než vhodné.

Další účinná pomoc proti plžům

Umístěte skleničky nebo pohárky od jogurtu naplněné pivem do míst, kde se vyskytují. Dáváte-li přednost klasičtější obraně, opatřete si na tyto škůdce v obchodě granulovaný jed. Dbejte na to, abyste ho zakryli střešní taškou nebo obráceným květináčem, neboť se při prvním dešti, zrovna ve chvíli, kdy hlemýždi a slimáci začnou vylézat, rozloží.

Biologická ochrana

Pokud nezabírají na vaší zahrádce preventivní opatření, je na řadě biologická ochrana rostlin. Můžete si například zakoupit přípravek obsahující parazitické hlístice a zalít s ním zahradu. Hlístice napadají plže pod zemí. Hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita se používají ve spojení s bakterií Moraxella osloensis.

Informace k chorobám a škůdcům rostlin

Jahodník a jeho choroby

Plevele a ochrana proti nim

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies