Ploty – jaký plot si vybrat?

Chcete si pořídit nový plot, ale nevíte jaký si vybrat? Vybrat si můžete z plotů zděných, dřevěných, drátěných, kombinovaných a také živých. Hlavním faktorem, o kterém byste měli uvažovat při výběru nového plotu je účel, pro jaký by měl váš plot sloužit.

Drátěný plot

Jaký plot si vybrat?

Chcete si pořídit nový plot, ale nevíte jaký si vybrat? Vybrat si můžete z plotů zděných, dřevěných, drátěných, kombinovaných a také živých (výsadba, údržba). Hlavním faktorem, o kterém byste měli uvažovat při výběru nového plotu je účel, pro jaký by měl váš nový plot sloužit.

Funkce plotů

Funkcí čelního plotu je oddělení pozemku od okolí pro zajištění maximálního soukromí, plot zároveň by měl působit příjemným estetickým dojmem. Často se jedná o zděné ploty kombinované s dřevěnými plaňkovými dílci různých typů, tvarů a barev. V některých případech dávají majitelé přednost masivnější zdi, která lépe zvukově izoluje např. od rušnější komunikace.

Druhy plotů

  • zděné ploty
  • dřevěné ploty
  • drátěné ploty
  • kombinované ploty
  • živé ploty

Zděné ploty

Vysoké zděné ploty působí jako opevnění. Potřebujeme - li vytvořit hlukovou i pohledovou bariéru, tedy odizolovat pozemek například od hlučné komunikace, jsou pro tento účel zděné ploty ideálním řešením. Jejich masivní materiál a robustnost zaručí intimitu vnitřního soukromého prostředí zahrady. Vysoké zděné ploty jsou k vidění zejména u novostaveb přepychových rezidencí a domů vzdálenějších od bytové zástavby. Ideální je, když oplocení plní bezpečnostní i ochrannou funkci.

Dřevěné ploty

Máte-li váš dům postavený v kombinaci se dřevem, jsou pro vás dřevěné ploty ideální volba. Docílíte tak kompaktnosti. Pokud máte postavený dřevěný dům někde v horách, není lepší příležitosti, než vybudování dřevěného oplocení. Před vybudováním zvažte postup výstavby a technologii impregnace. Tyto dva kroky jsou velmi úzce spjaty a proto je v žádném případě nepodceňujte. Velkou výhodou dřevěných plotů je nejen pořizovací cena, ale také vizuální hledisko.

Drátěné ploty

Drátěné ploty představují klasický materiál na stavbu zahradního plotu. Chcete mít zahradu, kterou vám budou sousedi závidět? V současné době jsou používány především jako oplocení zahrad, dělící plot mezi sousedními pozemky nebo oplocení zadní části pozemku. Do drátěného plotu lze nainstalovat bránu nebo branku, betonové podhrabové desky. Tyto desky zabrání prorůstání trávy ze sousedního pozemku a omezí přístup zemní vlhkosti k pletivu.

Kombinované ploty

Základem kombinovaných plotů je téměř vždy podezdívka – může být ze zdiva, lícových cihel, z přírodního kamene, z betonových tvarovek, z nichž se stavějí také sloupky. Podezdívku a sloupky lze vybetonovat z litého betonu do bednění, můžete je ponechat jako pohledový beton nebo obložit keramickými lepenými obklady, přírodním kamenem, lícovou cihlou či obklady z umělého kamene. Mezi sloupky se vkládají plotové výplně. Kromě dřevěných profilů jsou to kovové latě nebo kované mříže, plastové profily, rámové konstrukce z hliníku, nerezu či poplastovaného drátu.

Ploty – živé ploty

Ploty z okrasných keřů a dřevin jsou sice velmi krásné, nutno však dodat, že také málo bezpečné. Pro nikoho není vcelku velkou překážkou se plotem nějak „prokousat”. Výhoda, která se živému plotu nedá upřít, je dostatek soukromí a intimity. Chcete - li být za zelenou stěnou i zimě, použijte jehličnaté druhy nebo stále zelené listnaté odrůdy. Při rozhodování o živém plotu však nezapomínejte na pravidelnou údržbu v podobě stříhání, která vás každoročně čeká.

Ploty – jaký plot si tedy vybrat?

Při výběru plotu je důležité ujasnit si, jakou bude plnit funkci. Promyslete, zda má pouze vymezovat teritorium, nebo také zajistit soukromí a bezpečí. Plot může chránit před pronikáním hluku z ulice či poskytnout ochranu choulostivým keřům a rostlinám před prudkým větrem – záleží na tom, jak je vysoký a z jakého je materiálu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies