Plot – co kolem něj nasadit

Živý plot dokáže dobře izolovat zahradu od zvědavých očí i hlučných ulic v hustě zabydlených částech města. Které rostliny a keře se hodí do stínu či na slunce a které z nich můžeme pěstovat celoročně?

Živý plot,

Živý plot jako ochrana před prachem i nezvanými hosty

Ačkoli je živý plot vysazován zejména jako přírodní zástěna před zvědavými sousedy, má i spoustu dalších předností, kvůli kterým si jej každý majitel cení. Kromě zmíněného soukromí zachytává i prach z okolí, izoluje zahradu od hluku z ulic, funguje jako filtr výfukových plynů projíždějících aut, nabízí útočiště drobným zvířatům nebo jednoduše slouží pouze jako dekorační prvek zahrad. Živý plot můžeme vytvořit z několika druhů rostlin, je ale předem nutné zjistit, které z keřů se hodí do stínu či na slunce, které nesnesou příliš vlhko a ze kterých se můžeme těšit i v zimních měsících.

Zimostráz vždyzelený

Zimostráz vždyzelený je jako živý plot velice oblíbený u většiny zahrádkářů. Dobře snáší sucho i vyšší teploty v letním období a je odolný vůči mrazům. Je možné jej vysadit do stínu i na slunce. Může dorůst do výšky deseti metrů, snadno se zastřihává i tvaruje, porost je hustý. Doporučuje se sázet stromky většího vzrůstu, neboť mu růst trvá poměrně dlouho.

Ptačí zob

Živý plot z ptačího zobu je rovněž velice populární, odrůda Ligustrum vulgare snese i větší mráz. Vyžaduje vlhkou, někdy až suchou půdu a daří se mu na stinném i slunečném stanovišti. Každý rok povyroste až o dvacet centimetrů a dorůstá do výšky až 3 metry. Řez i tvarování snáší dobře.

Cesmína

Cesmína je mrazuvzdorná rostlina, u nás nepříliš rozšířená. Jedná se o okrasnou rostlinu, která zdobí zahradu především v zimních měsících červenými plody. Ačkoli dobře snáší mráz, měla by být chráněna před silnými mrazivými větry, vyžaduje polostín a může dorůstat až 10 m. Keř však nevytvoří hustý porost jako například zimostráz či ptačí zob.

Kalina obecná

Kalina obecná je vhodná do míst, kde je skutečně vlhká půda a slunné stanoviště. Snese i polostín a dorůstá do výšky 2 m. Je mrazuvzdorná a zdobí ji bílé květy a červené bobule.

Pravidla hnojení okrasných jehličnanů

Kov v moderní zahradě

Pěstujeme okrasné traviny v zahradě

Pěstujeme na zahradě bambusy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies