Plísně na rostlinách – co s nimi ?

Plísně patří mezi nejčastější choroby rostlin. Jaké existují druhy plísní? Jak lze proti nim účinně bojovat? Více se dozvíte v našem dnešním článku o plísních a ochraně proti nim.

Zahrada, tráva

Plíseň šedá - Botritis cinerea

Plíseň šedá je rozšířené a velmi škodlivé onemocnění ovoce a zeleniny. Největší škody vznikají při napadení zrajících plodů. Plíseň šedá se projevuje nejdříve jako bílý povlak, který v krátkém čase šedne. Rozmnožuje se kouřově šedými výtrusy, přenášenými větrem nebo vodou.

 

Plíseň se projevuje na rostlině dvěma různými způsoby. Tmavými až černými vícebuněčnými strukturami zvanými sclerotia a jednobuněčnými tmavě ohraničenými výtrusy.

 

Plíseň šedá dokáže v pěstebních prostorách vydržet dlouho i bez rostlin. Účinné je odstranit všechny napadené části rostliny, které jsou nějakým způsobem zraněny a nečistoty z rostliny a pěstební místnosti. Takto získaný odpad musíme spálit. Můžeme také použít fungicidy (přípravky na ničení plísní a hub).

Plíseň okurková - Pseudoperonospora cubensis

V našich podmínkách napadá plíseň okurková kromě všech druhů a typů okurek i cukrové melouny. Na listech vznikají zpočátku žlutozelené skvrny, které jsou u některých odrůd ostře ohraničené listovými žilkami a u jiných jsou rozptýlené. Napadené pletivo hnědne, zasychá a celé rostliny postupně hynou. V převážné většině případů se potřebná komplexní ochrana proti plísni okurkové neobejde bez ochrany chemické.

 

Před začátkem sklizňového období je vodné použít preventivně působící přípravky Bravo 500, Dithane DG, Champion 50 WP nebo kombinované přípravky s delší ochrannou lhůtou - Acrobat MZ, Mikal M nebo kombinaci Previcur 607 SL + Dithane DG.

Plíseň bramborová

Plíseň bramboru je neznámější chorobou. Příznaky plísně jsou patrné na vrcholových lístcích a stoncích, které hnědnou a odumírají. Další příznaky lze pozorovat na listech, kde jsou viditelné vodnaté nekrotické skvrny, které se šíří nejčastěji od okrajů. Zpočátku jsou tyto skvrny žlutozelené, později hnědočerné.

 

Abychom předešli plísním brambor, je důležitá volba vhodné odrůdy pro dané podmínky. Náchylné odrůdy nepěstujte v uzavřených, vlhkých lokalitách, kde je dlouhou dobu stín a omezené proudění vzduchu. Šíření plísně podporuje přehnojení dusíkem a nedostatek hořčíku.

Plíseň sněžná - Fusarium nivale

Plíseň sněžná napadá trávu většinou přes zimu, zvláště když napadne sníh na teplou, nepromrzlou půdu, je-li půdní povrch zhutnělý nebo při nadbytku dusíku na podzim. Trávu pokryje bílý povlak, žloutne, pak hnědne a rozpadá se. Výskyt je silnější na zastíněných místech.

 

Napadená místa je třeba opatrně vyhrabat a přihnojit ledkem vápenatým. V případě silného napadení proveďte fungicidní ošetření.

Choroby a škůdci - další zajímavé články

Thúje - Hnědnutí a odumírání větví thují

Růže - houbové choroby na listech

Choroby a škůdci trávníku

Rzivost na rostlinách

Jarní postřiky na ovocné stromy

Jaro v zahradě – jaké nebezpečí rostlinám hrozí?

Plevele a ochrana proti nim

Choroby jabloně - strupovitost

Choroby a škůdci broskvoní

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies