Plíseň v bytě - jak si s ní poradit?

Plísně se každý zbavuje po svém, ale rozhodně to není nic snadného. Nejen, že nepříjemně zapáchá, ale kvůli ní budou vaše zdi načernalé a navlhlé. Je to vytrvalý nepřítel, kterého jen tak něco neporazí. A když už se plísně zbavíte, je možné, že se u vás po nějakém čase objeví znovu. Plísně jsou ale také zdraví nebezpečné. Takže na nic nečekejte a pusťte se do nich.

Plíseň - vytrvalý nepřítel

 

Je to vlastně mikroskopická houba, která se dokáže zabydlet všude tam, kde je vyšší vlhkost a teplota kolem 20 - 25 °C. Vyhovuje jim vlhké prostředí, proto vznikají tam, kde je málo čerstvého vzduchu - v prostorech, ve kterých málo větráte. Nejčastěji se plísně objevují v koupelně, která je pro ně dokonale vlhkým prostředím.

 

Pokud máte špatně provedenou izolaci střechy či nemáte kvalitní zateplení zdí, může se plíseň objevit i v místech, kde teplota pohybuje okolo 10 °C. Plíseň uvolňuje nebezpečné spory, kvůli kterým vás pak může trápit dráždivý kašel, rýma, kýchání, slzení očí a další alergické projevy. Proto se jí musíte zbavit co nejdříve, jinak se vám rychle rozšíří.

 

Ohrožuje naše zdraví

 

Plíseň poškozuje vzhled stěny, ale co je horší, může nám způsobit i zdravotní potíže jako je například - bolest hlavy, alergie, zánět spojivek, kožní vyrážka, únava, oslabená imunita nebo také zánět horních cest dýchacích. Z některých zdravotních potíží se mohou později vyklubat i mnohem závažnější onemocnění. Když plíseň roste, uvolňuje nebezpečné spory, ale také vypouští do vzduchu látky těkavého typu. Tyto nebezpečné látky k nám proudí nejen vzduchem, ale hrozí i kontaminace z jídla, i když na povrchu potravin ještě nemusí být vidět.

 

Co proti nim pomůže?

 

Určitě se vyhněte škrábání plísně ze zdi, akorát ji tím ještě více rozvíříte do vzduchu. Může se pak snadno přenést do jiných (doposud nekontaminovaných) místností. Základem je čerstvý vzduch, proto hodně větrejte. Venku ale nesmí pršet, to byste si pustili další vlhkost do bytu. Zajistěte, aby teploty v místnosti nijak extrémně nekolísaly. Seženete spoustu čistících prostředků, které by vás měli plísní zbavit. Pokud to nezabere, většinou už nezbývá nic jiného, než se jí mechanicky zbavit. Omítku musíte osekat a opět nanést. Do nové omítky ovšem přidejte přísadu, díky které už budoucí plísně nebudou mít šanci. Nejlepším způsobem odstranění plísní je prevence. Pravidelný úklid a větrání by mělo stačit.

 

Pár rad, jak se preventivně chránit

 

  • Můžete si pořídit odvlhčovač vzduchu. Pomáhá především, pokud doma máte rybičky či hodně květin.
  • Také se pokud možno vyhýbejte sušení prádla uvnitř domova. Jestliže nemáte jinou možnost, než prádlo sušit doma, pak si pořiďte sušičku.
  • Klidně si můžete koupit pomocníka, který už vám vlhkost vzduchu ohlídá. Vlhkoměr vám vždy ukáže, kolik vlhkosti je v konkrétním prostoru. Snažte se, aby vlhkost nepřesahovala 60 %.
  • A při vaření používejte digestoř.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies