Plíseň šedá u angreštu a rybízu

Plíseň šedá je houbová choroba, která napadá téměř veškeré ovoce a zeleninu. Největší škody způsobuje plíseň šedá zejména v období zrání plodů, kdy mají rostliny zvýšenou citlivost k infekci.

Červený rybíz

Choroby rostlin - plíseň šedá u angreštu a rybízu

Plíseň šedá (botrytis) se objevuje na listech (zejména na špičkách a okrajích) angreštu a rybízu. S postupem času se objevují hnědé skvrny, které se rozšiřují na celý list. Listy předčasně opadávají nebo zůstávají suché viset na větvích. Při silnějším napadení jsou zdravé listy pouze na koncích letorostů.

Největší škody vznikají při napadení zrajících plodů. V tomto období, kdy je zvýšená citlivost k infekci, dochází za příznivých podmínek, zejména u náchylných odrůd k rychlému šíření a k podstatnému snížení množství i jakosti sklizně. Velké škody také plíseň šedá způsobuje odumíráním výhonů, které následuje po infekci kůry, a to hlavně po jejím mechanickém prasknutí, ke kterému nejčastěji dochází při nadměrném tlaku mízy. Na rybízech a angreštech štěpovaných na meruzalku zlatou je vstupem infekce místo, kde srůstá podnož se štěpem.

Botrytis u angreštu a rybízu – ochrana

Účinné je odstranit všechny napadené části rostlin. Můžeme také použít fungicidy (přípravky na ničení plísní a hub). Botrytis si ovšem může časem vybudovat imunitu proti některým fungicidům.

Další zajímavé články o ochraně rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Choroby jabloně - strupovitost

Choroby a škůdci broskvoní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies