Plíseň šedá - Botritis cinerea

Plíseň šedá je rozšířené a velmi škodlivé onemocnění ovoce a zeleniny. Výjimečně může dojít k významnému poškození v období po odkvětu a v období počátku zrání. Největší škody vznikají při napadení zrajících plodů.
Rajčata

Plíseň šedá - Botritis cinerea

Plíseň šedá je rozšířené a velmi škodlivé onemocnění ovoce a zeleniny. Výjimečně může dojít k významnému poškození v období po odkvětu a v období počátku zrání. Největší škody vznikají při napadení zrajících plodů. V tomto období, kdy je zvýšená citlivost k infekci, dochází za příznivých podmínek, zejména u náchylných odrůd k rychlému šíření a k podstatnému snížení množství i jakosti sklizně. Významné škody působí plíseň šedá i u množitelského materiálu a ve školkách.

Latinský název plísně šedé

Botritis cinerea

Plíseň šedá – vznik a vývoj

Plíseň šedá se projevuje nejdříve jako bílý povlak, který v krátkém čase šedne. Rozmnožuje se kouřově šedými výtrusy, přenášenými větrem nebo vodou. Plíseň se projevuje na rostlině dvěma různými způsoby. Tmavými až černými vícebuněčnými strukturami zvanými sclerotia a jednobuněčnými tmavě ohraničenými výtrusy. Plíseň šedá dokáže v pěstebních prostorách vydržet dlouho i bez rostlin. Botrytis potřebuje před tím, než napadne zdravou tkáň rostliny živiny, které získává ze zraněných tkání stonků a rostlin, nebo ze starých listů. Optimální pro rozmnožování této plísně je vysoká vlhkost.

Další choroby rostlin naleznete ZDE.

Plíseň šedá – ochrana

Účinné je odstranit všechny napadené části rostliny, které jsou nějakým způsobem zraněny a nečistoty z rostliny a pěstební místnosti. Takto získaný odpad musíme spálit. Pokud se botrytis objeví na matečných rostlinách, vyčkáme co nejdéle a až po úplném odstranění plísně můžeme opět přistoupit k tvorbě nových řízků. Objevili jste plíseň u brambor? Dalším krokem by mělo být maximální větrání ovšem za udržení vyšších teplot. Můžeme také použít fungicidy (přípravky na ničení plísní a hub). Botrytis si ovšem může časem vybudovat imunitu proti některým fungicidům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies