Plíseň bramboru

Plíseň bramboru je nejobávanější chorobou brambor. I přes širokou nabídku ochranných prostředků je boj s tímto nešvarem velmi těžký. Vůči některým fungicidům se choroba dokonce stává imunní. Jak se tedy s bramborovou plísní vypořádat?
Brambory

Plíseň bramboru - popis

Plíseň se projevuje hnědými skvrnami na okraji listů, které se postupně rozšiřují směrem do středu. Na spodní straně listů se objevuje houbovitý povlak. Napadené listy postupně odumírají. Plíseň napadá také hlízy.

Plíseň bramboru – ochrana a prevence

Výběr a zpracování půdy

Ochrana proti plísni bramboru spočívá už ve výběru samotné půdy. Nejhorší jsou údolní polohy a neodkameněná půda. Aby srážky nekontaminovaly hlízy, je třeba nahrnout na ně půdu do tvaru kopečku. Voda tak bude stékat dolů.

Odrůdy brambor a včasná sklizeň

Pěstitel by měl vybírat ty odrůdy brambor, které jsou méně náchylné k plísni. Naklíčení hlíz i sázení by mělo proběhnout včas, vegetace by měla být co nejvíce urychlena.

Správná výživa

Odolnost proti plísním podporuje vyrovnaná výživa, což znamená především dostatečný příjem hořčíku a mikroprvků. Přehnojení dusíkem náchylnost k plísním naopak zvyšuje.

Skladování brambor

Při skladování je třeba zachovat potřebnou vlhkost a teplotu.

Fungicidy

Jedná-li se o náchylnější odrůdu brambor nebo rizikovou lokalitu, preventivně porost ošetřujte fungicidy. Ošetřovat brambory je pak třeba po celou dobu jeho vegetace.

Ukončení vegetace

Ukončení vegetace proveďte odstraněním natě. Nať je dobré odstranit i během kritického (vlhkého a deštivého) období.

Plíseň bramboru – likvidace choroby

Zásahy proti chorobě se provádí pro každý porost zvlášt, podle jejich stavu. K likvidaci se využívají především fungicidy. Ošetření je nutno opakovat v sedmi až čtrnáctidenních intervalech. Napadené natě okamžitě likvidujte.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies