Plevel, který léčí

Plevel je v našich zahrádkách nevítaným a velmi často se vyskytujícím hostem. Věděli jste o tom, že některé druhy plevele mají léčivé účinky a mohou nám dopomoci k lepšímu zdraví? Víte, které druhy to jsou? V dnešním článku vás s nimi seznámíme.

Sedmikráska

Pýr plazivý

Pýr plazivý (Agropyrum repens) je jeden z nejčastěji se vyskytujících plevelů. Je také velmi účinným lékem na celou řadu nemocí a zdravotních potíží - odvar z oddenků pročišťuje tělo od škodlivých látek, zlepšuje látkovou výměnu, léčí dnu, revma a snižuje cholesterol. Z kořene pýru se připravuje čaj, který působí močopudně, osvědčil se i při léčbě zánětu průdušek a problémech s játry. Pýr se sbírá v září a říjnu, poté se suší při teplotách pohybujících se okolo 40°C. Upozornění: čaj z pýru má lehce omamné účinky, proto bychom to neměli s jeho konzumací přehánět.

Příprava čaje:

Jednu polévkovou lžíci nasekaných oddenků pýru přelijeme 2,5 dcl vroucí vody, po 15 minutách scedíme. Pijeme 2 až 3krát denně.

Svízel přítula

Svízel přítula (Galium aparine) je dalším, velmi rozšířeným plevelem v našich zahrádkách. Vytváří až jeden a půl metru dlouhé plazivé nebo poléhavé lodyhy s háčky, které jsou velmi lepkavé. Svízel přítula je jedlý, má nasládlou vůni i chuť - lze jej použít například do salátů (musí být odstraněny háčky na stonku a na listech). Celá rostlina je bohatá na vitamín C. Používá se jako diuretikum, má hojivý účinek při kožních onemocněních (například při uhrovitosti), používá se ke snížení krevního tlaku i teploty. Čaj z natě pročišťuje krev, má pozitivní vliv na játra a ledviny. Kořeny svízelu pomáhají při nachlazení, bolení hlavy, proti nervozitě a úpalu. Kloktání odvaru ze svízele pomáhá léčit hlasivky.

Příprava čaje:

Jednu polévkovou lžíci nasekané natě svízelu přelijeme 2,5 dcl vroucí vody, po 15 minutách scedíme. Pijeme 2 až 3krát denně.

Přeslička rolní

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je další, na zahrádkách často se vyskytující bylinou, která může pomoci při mnoha zdravotních problémech. Mladé lodyhy přesličky sbíráme od června do září. Sušíme je na vzdušných místech nebo při umělé teplotě do 60°C.

Čaj z přesličky se používá při celkovém vysílení, zánětech ledvin a močového měchýře, při krvácení, zánětu kostní dřeně, zánětu mandlí a dásní, záchvatech žlučníku a jater, revmatismu, dně, silné menstruaci, vodnatelnosti i křečích v žaludku. Upozornění: Dlouhodobé užívání nebo užívání větších dávek přesličky rolní způsobuje nevolnost a lehkou otravu. Při jejím užívání je nutná opatrnost!

Příprava čaje:

Jednu polévkovou lžíci nasekané natě přesličky přelijeme 2,5 dcl vroucí vody, po 15 minutách scedíme. Pijeme jednou denně.

Sedmikráska obecná

Dalším velmi často se vyskytujícím „plevelem" je sedmikráska obecná (Bellis perennis). U této rostliny sbíráme květ nebo kvetoucí nať - nejlépe na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Sedmikráska podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Osvědčila se při zánětech močových cest a při zánětu ledvinových klubíček. Zevně se ve formě koupelí užívá při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky či akné. Používá se také na špatně se hojící rány.

Příprava čaje:

Jednu polévkovou lžíci nasekané natě nebo květů sedmikrásky přelijeme 2,5 dcl vroucí vody, po 15 minutách scedíme. Pijeme jednou denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies