Plastová okna

Stále více lidí v poslední době sází na plastová okna a nahrazuje jimi staré dřevěné okenní rámy. Jaké výhody mají plastová okna oproti klasickým dřevěným? A jaké jsou naopak jejich nevýhody?

Plastové okno

Plastová okna

Stále více lidí v poslední době sází na plastová okna a nahrazuje jimi staré dřevěné okenní rámy. Jaké výhody mají plastová okna oproti klasickým dřevěným? A jaké jsou naopak jejich nevýhody?

Plastová okna – výhody plastových oken

  • Hlavní výhodou plastových oken je téměř naprostá nenáročnost na údržbu.
  • Není potřeba je natírat a ani jinak se o ně starat, stačí jen jednou do roka promazat jejich obvodové kování.
  • Vzhledem k dlouhodobé životnosti plastu by vám okna měla vydržet až padesát let.
  • Materiál, z něhož se okna vyrábějí, se stále zdokonaluje, ovšem i přesto se výjimečně může stát, že plast zkřehne a popraská už po deseti či dvaceti letech.
  • Oproti dřevěným oknům mají plastová mnohem lepší schopnosti izolace, a to jak protihlukové, tak i tepelné.
  • Až na výjimky jsou okna z umělé hmoty vybavena tepelně - izolačním dvojsklem, a tak můžete ušetřit za náklady na vytápění bytu či domu, a navíc ušetříte i za okna samotná, neboť jejich pořizovací náklady jsou nižší než u nových dřevěných oken.

Plastová okna – nevýhody plastových oken

V pionýrských dobách plastových oken se jako určitá nevýhoda projevovala i jejich naprosto dokonalá těsnost, kvůli které docházelo k vytváření kondenzátu. V současnosti je tento problém již vyřešen. Vyspělejší systémy plastových profilů používají tzv. nucené větrání s detekční klapkou a dekompresní komorou pro zajištění výměny vzduchu. Tím dochází k odvodu vlhkosti bez tepelných ztrát a nezvýší se ani zvuková propustnost.

Plastová okna – jak vybírat plastová okna

I když je každý dodavatel přesvědčen, že vyrábí, prodává a montuje to nejlepší podle svého vědomí a svědomí, rozdíly mezi výrobci bezesporu jsou. Jak v plastových, tak v hliníkových a dřevěných okenních profilech. Nerozhoduje ani tak země původu, jako tradice, kterou má producent za sebou, a to jaké používá technologie, výchozí materiály a jak bohaté má zkušenosti s montážemi.

Plastová okna – jaké funkce by měla plastová okna splňovat

Mezi nejdůležitější funkce, které by plastová okna měla mít patří úspora tepla, zvuková izolace, ale i příznivá cena. Dále pak ještě možnost různých designových i barevných provedení bez obav, že se barva postupem času vytratí, odolnost vůči klimatickým vlivům bez následných nátěrů a snadná údržba. Díky těmto vlastnostem se zájem o plastová okna posunul do popředí v Evropě i u nás.

 

Sledujte izolační hodnoty!

Úniky tepla jsou největší hlavně v oblasti skla. Plastová okna to mají vyřešeno pomocí dvojitého (někdy trojitého) skla, v dutinách je inertní plyn. Tepelně izolační vlastnosti se udávají hodnotou součinitele prostupnosti tepla U [W/m2K]. Platí, že čím nižší se udává hodnota, tím lepší jsou izolační vlastnosti oken.

 

 

Plastová okna – co jsou to komorové systémy a k čemu slouží?

Také je vhodné, aby okna byla opatřena plastovým distančním rámečkem, který pomáhá eliminovat rosení skla. Je samozřejmé, že teplo uniká i přes samotný rám oken. Zamezit tomu mají komorové systémy. Každý rám je rozdělen na několik částí, nejčastěji je 3- komorový nebo 4- komorový. Dnes už ale nejsou výjimkou ani 6-komorové profily. Tento trend však někdy zapříčiňuje vynechání ocelové konstrukce v oknech, jejichž statická nosnost je tak menší. Takové profily se hodí spíše pro menší rozměry oken. Další výhodou více komorových systémů je dobrá zvuková izolace. Útlum vnější hlučnosti je přibližně 35 – 43 dB.

 

 

Plastová okna – kolik stojí?

Ceny plastových oken se pohybují od 3.000 korun (60 x 60 cm, jednokřídlé) do 10.000 korun (150 cm x 150 cm, jednokřídlé), dvoukřídlá nebo trojkřídlá okna jsou samozřejmě dražší. Na trhu lze sehnat jak okna zjevně vysoce předražená, tak okna podezřele levná, u nichž bychom měli věnovat zvýšenou pozornost zkoumání jejich kvality.

 

 

Plastová okna – počáteční investice se nám vyplatí

Počáteční investice do plastových oken není zrovna nejnižší, rozhodně se ale vyplatí. Do deseti let byste měli mít náklady zpátky v domácí kase, v podobě ušetřeného tepla. A když na okna nejsou peníze? Netruchlete, většina prodejců a výrobců dnes nabízí možnost pořízení oken i na splátky.

 

 

Plastová okna – provedení plastových oken

I když výrobci či prodejci oken nabízejí v základní ceně oken jen bílé provedení, neznamená to, že si nemůžete vybírat. Možností je totiž celá řada, jen je nutné si za nadstandardní provedení připlatit. Nejčastější jsou imitace dřeva, jako například mahagon, palisandr nebo světlý dub. Někdy je nutné si připlatit i za jiné provedení – dvoukřídlá okna bývají o něco dražší. Peněženkou zatřesou i okna na míru, pro atypické nebo nepravidelné okenní otvory. Je však jisté, že si opravdu vyberete a budete nadmíru spokojeni.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies