Pískomil a zdraví – 2. díl

Přinášíme vám další díl ze seriálu „pískomil a zdraví“, ve kterém se dnes dočtete, které choroby by mohly vašeho hlodavce potkat a se kterými nemocemi navštívit veterináře.

Pískomil

Pískomilové jsou stejně jako ostatní domácí zvířata náchylní na řadu nemocí. Za svůj krátký život, který trvá v průměru 3 roky, však nikdy onemocnět nemusí. Záleží na dispozicích, které zdědili po svých rodičích, na prostředí, ve kterém žijí a na kvalitě krmiva, které dostávají. Jejich zdraví ale může ovlivnit i kontakt s novými příslušníky svého nebo jiného druhu hlodavce, kteří mají nějakou infekci. Pískomilové se pak mohou snadno nakazit. Ale stejně, jako člověka, i pískomily může překvapit nádor, záněty ucha nebo bakteriální průjem.

Zánět ucha

Zánět vnitřního ucha není častým onemocněním, ale může pořádně potrápit zejména starší pískomily. Projevuje se typickým nakloněním hlavy na jednu stranu nebo točením dokola, které je příčinou ztráty rovnováhy. Je třeba navštívit veterináře, neboť je nutná léčba antibiotiky.

Nebezpečný průjem

Průjem nikdy neznačí nic dobrého. Pokud se u pískomila objeví, může to znamenat přemnožení bakterií ve střevech (např. E.coli), špatné krmivo nebo také choroba zvaná Tyzzerova. Průjmové onemocnění může vést až ke smrti, při zjištění nasaďte dietu (suché krmivo) s dostatečným přísunem čisté vody. Veterináře navštivte ihned, jakmile je průjem vodnatý, nebo přetrvává více než jeden den.

Tyzzerova choroba

Tato nemoc se může projevovat výše zmíněným vodnatým nebo kašovitým průjmem, který se ale neukáže vždy. Bakterie zvaná Clostridium Piliforme působí v tenkém i tlustém střevě a uhnízdí se i v játrech. Vylučuje látku, která je toxická, napadá srdce, způsobuje celkovou paralýzu. Nemoc má dvě fáze, v první se jedná o akutní stav, který může při pozdním odhalení skončit úmrtím. V té druhé jde o chronickou formu, která většinou není nebezpečná pro nemocného, nýbrž pro ostatní hlodavce, kteří s ním jsou v kontaktu. Nejčastěji se vyskytuje u mláďat a léčí se antibiotiky.

Nádory pachových žláz

Nádor pachové žlázy se vyskytuje nejvíce u samců, kteří mají zapotřebí značkovat si své území častěji než by bylo nutné (např. v přítomnosti větší skupiny samců). Pachovou žlázu mají pískomilové na břiše a v případě, že se začne tvořit nádor, většinou se nejdříve objeví malý vřídek nebo se žláza zvětší. Nádor se zvětšuje zevně i vnitřně, je proto nutné odstranit jej chirurgicky.

Pískomil a zdraví 1.díl

Koňské trápení

Chov krokodýlův ČR

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies