Piraně - postrach Amazonie

Piraně jsou jedny z nejnebezpečnějších tvorů žijících ve vodě. Zuby této ryby jsou tak ostré a silné, že dokáží amputovat dospělému člověku prst na jedno kousnutí. Naštěstí ne všechny druhy jsou lidožravé.
Piraně, ryba
Piraně dorůstají délky až 35 centimetrů. Pokud nemají potravu, žerou se navzájem. Pohybují se ve větších hejnech a napadají všechno živé. Po opadnutí vody se ale samy stávají potravou dravých ptáků. Pro člověka jsou naštěstí nebezpečné jen některé druhy piraní (asi 4 z 35 druhů).

Piraně a místo výskytu

Piraně se vyskytují hlavně v Amazonii. Žijí v pomalu tekoucích, teplých vodách.

Piraně a tření

Pokud se sameček oddělí od hejna a roztahuje ploutve, snaží se tak dvořit samičce, kterou si vybral ke tření. Při tření někdy dochází k poranění samičky, má např. okousané ploutve. Samička je schopna naklást až 1000 jiker. Snůšku však hlídá sameček. Nejpozději za 36 hodin dochází k líhnutí. Plod tráví první dny žloutkový váček, teprve po týdnu se rybky rozplavou.

Piraně a chov v domácnosti

Piraně jsou zvyklé žít v hejnu, proto je dobré mít v akvárii alespoň 6 kusů. Potřebují velkou nádrž s možnostmi úkrytů v kamenech a rostlinách. Vodu v akváriu je třeba často filtrovat, jinak budou agresivnější. Jako krmivo používejte mrtvé ryby, žížaly, kousky hovězího masa. Krmení piraní bude atrakcí pro vaše návštěvníky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies