Physalis a jeho pěstování

Plody physalisu (mochyně) mají velmi vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B, železa, fosforu, beta-karotenu a vitamínu P – rutinu. V dnešním článku vám poradíme, jak jej pěstovat.

Physalis

Physalis peruviana - mochyně

Physalis peruviana pochází původem z Peru, Chile. Je to víceletá, asi metrová v noci kvetoucí plstnatá bylina, která má plody ve tvaru zelenožluté až žlutooranžové třešničky. Tyto plody jsou uzavřeny v papírově tenkém, zveličeném a měchýřovitě nafouklém žebrovaném kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Dužina mochyně má osvěžující sladkokyselou chuť. Physalisu se také říká židovská třešeň, kapská srstka, ananasová třešeň, zemní třešeň či měchýřovitá třešeň.

Physalis a jeho příznivé účinky

Plody physalisu mají velmi vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B, železa, fosforu, beta-karotenu a vitamínu P – rutinu (rutin patří do skupiny bioflavonoidů a rostlinných antioxidantů, které působí blahodárně na obranyschopnost organismu).

Pěstování physalisu (mochyně)

Physalis je poměrně nenáročná rostlina na pěstování. Semena physalisu můžeme zakoupit ve větších zahradních centrech. Semena je potřeba během února až dubna vysít do teplého skleníku nebo pařeniště – ideální teplota pro pěstování by se měla pohybovat okolo 18°C.

Výsadba sazenic physalisu se provádí v květnu až červnu. Tato rostlina vyžaduje slunné až poloslunné stanoviště a dobře provzdušněnou, humózní půdu.Spon výsadby jednotlivých rostlin by se měl pohybovat okolo 40-ti centimetrů (40 x 40 cm). Rostlina je mrazuvzdorná.

Sklizeň plodů mochyně

Plody physalisu sklízíme na podzim po dozrání (jakmile jsou mechýřky oranžovočervené). Zelené části rostliny jsou jedovaté! Dozrále plody physalisu se mohou sušit, zavařovat, přidávat do ovocných salátů, apod.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 37 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies