Pěstujeme vavřín vznešený

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) známý jako bobkový list, je rostlinou známou již od dob starého Říma. Používá se jako koření i lék. Přečtěte si více o jeho pěstování.

Bobkový list

Všeobecně o vavřínu vznešeném

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je všeobecně známý jako bobkový list. Je to stálezelený keřík, který pochází ze západní Malé Asie. Může dorůst do výšky až 10 metrů, v našich klimatických podmínkách dorůstá do výšky maximálně 1,5 metru. Má tuhé, kožovité listy, které jsou používány jako koření. Kvete na jaře drobnými světle žlutými květy, z kterých se mohou na podzim vyvinout tmavě fialové až černé bobule.

Střípky z historie

Již ve starém Římě byl vavřín mýtickou rostlinou, která byla schopna přinášet štěstí a bohatství. Vavřínové věnce byly znakem slávy a vznešenosti. Ve starém Římě bývali císaři a vítězové na Olympijských hrách korunováni vavřínovým věncem, věřili v jeho ochranné schopnosti před zlými silami. Listy vavřínu jsou nepostradatelným kořením v mnoha jídlech. Navíc bobkový list podporuje zdravé trávení, koupel z něj ulevuje bolestivým a ztuhlým svalům. Ve větší dávce působí mírně narkoticky.

Bobkový list v kuchyni

Bobkový list má výraznou chuť a pernou vůni, jenž se hodí k ochucení dušeného masa, omáček, polévek, ke zvěřině, rybám, pudinkům a rýžovým dezertům. Velmi chutná je kombinace bobkového listu a kari koření. Listy vavřínu můžeme používat čerstvé, sušit a nebo naložit do vinného octa.

Pěstujeme vavřín vznešený

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. BVavřín lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Vavřín vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Vavřín vznešený množíme polovyzrálými řízky. Dobře se tvaruje řezem.

Přezimování vavřínu

Vavřín by měl přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 16 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies