Pěstujeme topinambur

Topinambur je druh slunečnice, pěstované však ne pro semena, ale pro velmi chutné hlízy. Je nenáročný na pěstování a velmi všestranný pro použití v kuchyni.

Topinambur

Jak vypadá a chutná topinambur

Topinambur hlíznatý vypadá jako slunečnice, jeho květy jsou ale menší a sytěji žluté. Lodyha dorůstá až tří metrů. Chuť hlíz je nasládlá, připomíná chřest.

Původ rostliny

Rostlina pochází ze Severní Ameriky, rozšířená je ale dnes i u nás. Dříve se používala výhradně jako krmivo pro dobytek, okolo 17. století se ale dostala do Evropy a bojovala o přízeň s bramborami. Bývá nazývána slunečnicovým artyčokem, jeruzalémským artyčokem, židovským bramborem nebo také malou slunečnicí.

Zdravotní účinky

Topinambur na rozdíl od brambor neobsahuje škrob, ale inulin, směs polysacharidů, k jehož spotřebě tělo nepotřebuje produkovat inzulin, což je velmi prospěšné pro diabetiky. Rostlinka má dále protirevmatické a protiastmatickéo účinky, zmírňuje těhotenské křeče i žlučové koliky, odvodňuje při otocích, reguluje menstruaci a snižuje hladinu cholesterolu.

Hlízy obsahují minimum tuků, takže jsou vhodné i jako součást dietního jídelníčku. Dále je topinambur zdrojem vlákniny, bílkovin, esenciálních aminokyselin, vitamínů (zejména A, B, C, D a H) a minerálních látek (železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor ad.).

Vaříme s topinamburem

Hlízy topinamburu nabízí široké využití. Lze je konzumovat jak syrové, tak i tepelně upravené. Můžete je vařit, dusit, smažit či zapékat. Topinambury se používají jako příloha k jídlu (místo brambor), do salátů, do omáček nebo se obalené smaží na řízky. Dobrá je z nich také šťáva nebo sirup.

Pěstování topinamburu

Topinambur můžete pěstovat jak na záhonech, tak i v prostorné nádobě. Nepotřebuje žádnou specifickou půdu, vyroste prakticky kdekoliv. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky okolo 10 až 15 cm, ve vzdálenosti minimálně 20 cm od sebe. Rostliny potřebují oporu – nejlépe v podobě drátu, připevněném na kůlu.

V zimě nadzemní část topinamburu odumírá, na jaře ale z hlíz vyrůstá nová rostlina. Z jedné sklidíte přibližně kilogram hlízy. Úlomek hlízy pak můžete znovu zasadit, topinambur se množí velmi rychle. Pokud se rostlina rozroste až příliš, usměrněte ji zábranou zapuštěnou do země.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies