Pěstujeme teplomilné orchideje

Orchideje patří mezi nejkrásnější pokojové květiny, které můžeme pěstovat. Jsou k dostání i v běžných zahradnických obchodech a péči o ně zvládne téměř každý. Přečtěte si více o tom, jak pěstovat teplomilné druhy orchidejí.

Pěstujeme orchideje

Teplomilné druhy orchidejí

Mezi teplomilné druhy orchidejí řadíme především Phalaenopsis, teplomilné druhy rodu Dendrobium, Paphiopedilum, Oncidium a také orchideje rodu Vanda.

Phalaenospsis, Vanda, Dendrobium  se zároveň řadí mezi epifytické druhy orchidejí, které v přírodě rostou na větvích stromů a živiny spolu s vlhkostí přijímají vzdušnými kořeny. Pokud tedy máte v domě či bytě dostatek prostoru pro umístění větví (ty je nejlepší umístit do terária či vitrínky, ve které lze udržovat vyšší vzdušnou vlhkost), tak rozhodně vyzkoušejte tento způsob pěstování.

Upozornění:

Epifyticky pěstované rostliny je třeba denně rosit a pěstovat při vysoké vzdušné vlhkosti - kořeny je vhdoné každý den na 20 minut ponořit do vody, nebo rosit několikrát denně.

Pěstování teplomilných orchidejí

Světlo a teplo

Orchideje mají rády světlo, ale ne přímé slunce. Vyšší potřebu světla mají především Vandy a Oncidia. V zimním období jim můžete prodloužit den pomocí umělého osvětlení. Většině běžně pěstovaným druhům orchidejí vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 18°C.

Zálivka a vzdušná vlhkost

Orchideje zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 60%.

Tip:

Zálivku i případné mlžení provádějte u orchidejí v zimním období vždy ráno - než nastane noční ochlazení, tak rostlina musí stačit oschnout.

Pěstební substrát

Je vhodné použít speciální substrát pro pěstování orchidejí, který můžeme zakoupit ve větších zahradnických centrech. Můžeme si jej připravit také sami z 1 dílu jemně mletých kořenů kapradí, 1 dílu jemně drceného mechu, 1 dílu lehké kypré drnovky a 1 dílu listovky.

Hnojení

Od března do září rostliny 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro orchideje, které neobsahují vápno.

Přesazování

Rostliny přesazujeme pouze v případě, že kořeny vyčnívají z květináče a rostlina špatně roste. Všechny orchideje špatně snáší přesazování. Orchideje obvykle přesazujeme nejdříve po 3 až 4 letech, aby květina dobře rostla. Květináč však nesmí být příliš velký.

Dendrobium - charakteristika a základní rady pro pěstování

Vanda coerulea, charakteristika a základní rady pro pěstování

Miltonia, charakteristika a základní rady pro pěstování

Cattleya, charakteristika a základní rady pro pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies