Pěstujeme tamarillo jako pokojovou rostlinu

Tamarillo je zajímavý druh ovoce se šťavnatými, nakyslými plody, které jsou chutí podobné rajčeti. Můžeme jej pěstovat jako přenosnou, pokojovou či skleníkovou rostlinu.

Tamarillo

Všeobecně o tamarillu

Tamarillo (Cyphomandra betacea) patří do čeledi lilkovitých, stejně tak jako například brambory. Pochází z oblasti Peru a Brazílie, v současné době se pěstuje od severu Argentiny až po jihovýchod Mexika a na Antillách. Tamarillu se také říká stromové nebo francouzské rajče, rajčenka a nebo treetomato.

Jak tamarillo vypadá?

Tamarillo je stálezelený strom nebo keř s dužnatými bylinnými větvemi, který dorůstá výšky 3 až 4 metrů. Větve jsou pokryty tvrdými, až 20 centimetrů velkými, vejčitými listy se zřetelným žilkováním. Mladé lístky jsou purpurově zbarvené. Rostlina kvete po celý rok (i během dozrávání plodů) fialovorůžovými, příjemně vonícími a hroznovitě uspořádanými květy, vyrůstajícími v paždí listů (připomínají květy brambor).

Plody jsou oválné až široce vřetenovité bobule, zašpičatělé na obou koncích. Plody dozrávají na velmi dlouhé stopce a bývají až 9 centimetrů velké, červeně, karmínově, oranžově nebo žlutě zbarvené (dle odrůdy). Oranžové a červené odrůdy mají chuť spíše sladkou a vyznačují se křehkostí. Žlutá tamarilla jsou tvrdá a kyselá. Jejich slupka je pevná a hladká, dužina pod ní je masitá, šťavnatá a obsahuje drobná semínka. Tamarillo obsahuje vápník, železo, fosfor, vitamín A, C, B1, B2, B3. Navíc má malý obsah tuků.

Tamarillo v kuchyni

Toto ovoce můžeme konzumovat syrové (dle odrůdy), chutné je v kombinaci se sýrem, šunkou a nebo s ostatním exotickým ovocem (ananas, mango, apod.). Rozmixované tamarillo můžeme přidat do dipů (k masitým pokrmům) a nápojů. Lze z něj udělat marmeládu, kompot a nebo povidla. Lehce hořkou příchuť tohoto ovoce lze odstranit krátkým povařením nebo přidáním cukru. Doporučuje se jíst oloupané plody, protože hořkost je typická právě pro slupku - ta se však snadno sloupne ve vroucí vodě.

Pěstujeme tamarillo

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlině vyhovují teplá a slunečná místa s kyprou, písčitohlinitou půdou.

Pěstební teploty

Tamarillo dobře roste a plodí při teplotách 28 až 30 °C. Pokud jej pěstujeme jako pokojovou rostlinu, teplota se může pohybovat okolo 20°C. Aby rostlina plodila, je důležité ji zajistit po celý rok dostatek slunečního záření (případně umělého osvětlení) a teploty pohybující se okolo 30°C. Takové pěstování je ale časově i finančně náročné. Lze je letnit na polostinném místě.

Množení tamarilla

Rostliny se snadno rozmnožují semenem, které nalezneme v dužnině plodů. Lze jej pěstovat i z odnoží nebo řízků. Semenáče kvetou nejčastěji až třetím rokem.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou. Zejména mladé rostliny tamarilla jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí. Rostlina je také velmi náročná na výživu, stejně jako rajčata ji přihnojujeme jednou za čtrnáct dní speciálním organickým hnojivem rozpuštěným ve vodě.

Sklizeň plodů

Rostlina plodí cca po třech letech. V našich klimatických podmínkách se pěstuje zejména jako pokojová rostlina (plody tvoří málokdy).

Přezimování

Tamarillo by mělo přezimovat v teplém skleníku nebo i v bytě při teplotě 10 °C. Rostliny nejsou mrazuvzdorné.

Rady k pěstování dalších exotických rostlin:

Pěstujeme na zahradě bambusy

Pěstujeme avokádo

Pěstujeme Jiaogulan neboli pětilistý ženšen

Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube

Pěstujeme metrové fazole

Pěstujeme rozinkový strom

Pěstujeme olivovník evropský

Jahodový strom a jeho pěstování

Pěstujeme mangovník

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies